Anne Köftesi |
Köfte
bizim genel yemek kültürümüzdür. İşte bu
yüzden bölge bölge, il il envai çeşidi vardır.
Herkesin
severek yediği yemeklerin başında gelir.
Bu
yazımda bağımlılık yapacak olan anne köftesi tarifini paylaştım. İster mangalda ister tavada pişirmek için uygun bir tarif.
Öncesinde birkaç püf noktası belirteyim.
-Tavsiyem orta yağlı kıyma kullanmanız, çift çekim
olursa köfteniz daha da mükemmel olacaktır.
-Köftede kullanacağınız soğanı çok ince kıyılmış, ya da
rendelenmiş tercih edebilirsiniz. Ben rendelenmiş tercih ediyorum. Rendelenmiş
soğan, sıkılarak soğan suyundan arındırılarak kullanılmalı.
-Köfte yapıyorsanız kesinlikle galeta unu kullanmayın.
Galeta unu köfte pişerken saldığı yağı geri çekmesine ve köftenin yağlı ağır
bir tat almasına neden oluyor. Köfte içinde kullandığınız onca malzemenin
tadına erişilemiyor. * Önerim ekmek kullanmanız. Genelde köfte yapmak
istediğimde elimin altında her zaman bayat ekmek olmuyor taze ekmekten
yararlandığım çok olmuştur. Belirteceğim şekilde sizde aynı yöntemi
uygulayabilirsiniz. Ekmek ıslatılır ve köfteyi yoğuracağımız kap içine
ovalanır. Ekmeğin dış kabuklarını kullanmıyoruz zaten ıslanmış ekmek
ovalanırken dış kabukları da ayrılıyor.
-*Ölçü olarak 400-500 gram kıyma için iki margarin
boyutunda ekmek diye belirtebilirim. Gözünüze fazla gelebilir emin olun
ıslattıktan sonra ovaladığınızda tahmin ettiğinizden az bir miktar ortaya
çıkıyor.
-Ayrıca köftenizin sucuk tadında olmasını istiyorsanız tarif
içindeki malzemelere ek 1-2 diş sarımsak kullanmanızı öneririm.
-Köfte, pişerken yağ salan piştikten sonra ise saldığı
yağın birazını geri çekmeye başlayan bir yemektir. Bu yüzden pişirme aşamasında
yüksek ateşte pişirmeye dikkat etmenizi öneririm.
Malzemeler:
500 gram kıyma (orta yağlı köftelik)
1 adet küçük soğan (rendelenmiş ya da ince kıyılmış)
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kimyon
5-6 dal kıyılmış maydanoz
Islatılmış ekmek (miktarını bilinen ölçü kavramında
aktaramıyorum. Şöyle belirteyim 2 adet margarin boyutunda ekmeği ıslatıyoruz
(bayat taze fark etmez) , ovalıyoruz dış
kabuklarını eklemeyeceğiz. Verdiğim boyuttan ne kadar çıkarsa onu ekliyoruz.)
-Sıvıyağ (pişirmek için)
· Malzemelerdeki aynı ölçüleri 400 gram kıyma
içinde kullanabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
1.
Soğan rendelenir. (Soğan sıkılarak suyu atılır.)
2.İki
margarin boyutunda diye tabir ettiğim ölçüdeki ekmekler ıslatılarak rendelenmiş
soğan üzerine ovalanır. (Islatılmış ekmekler ovalanırken dış kabukları
ayrılacaktır. Ekmeğin dış kabuklarını mümkün olduğunca kullanmıyoruz.)
3.Yumurta eklenir.
4. Baharatlar ve tuz
eklenir.
5. Kıyma eklenir ve harç
yoğurulur.
6. Yoğurulan
harç üzerine kıyılmış maydanozlar eklenir ve tekrar yoğurulmaya devam edilir.
7.
Yoğurulan harçtan parçalar koparılarak köfte şekli verilir.
8. Köfteleri pişirmek için
tava yüksek ateşte ocağa alınır ve tabanını kaplayacak şekilde tavaya sıvıyağ
dökülür.
9. Yağ ısındığında
köfteler tavaya koyulur. (Yüksek ateşte pişirmeye çalışın. Kısık ateşte pişen
köftelere göre yüksek ateşte pişen köfteler daha az yağı içine geri çeker.)
Maşa
yardımı ile köftelerin pişen tarafları pişmeyen tarafları ile ter yüz edilerek
pişirilmeye devam edilir.
Yanına
her türlü mezeyi, turşuyu, pilavı tercih edebilirsiniz.
Good Appetite
Afiyet
olsun
Yorumlar
Yorum Gönder