Köfte tarifi –Anne Köftesi

Anne Köftesi
Köfte bizim genel yemek kültürümüzdür.  İşte bu yüzden bölge bölge, il il envai çeşidi vardır.
Herkesin severek yediği yemeklerin başında gelir.
Bu yazımda bağımlılık yapacak olan anne köftesi tarifini paylaştım. İster mangalda ister tavada pişirmek için uygun bir tarif.

Öncesinde birkaç püf noktası belirteyim.
-Tavsiyem orta yağlı kıyma kullanmanız, çift çekim olursa köfteniz daha da mükemmel olacaktır.
-Köftede kullanacağınız soğanı çok ince kıyılmış, ya da rendelenmiş tercih edebilirsiniz. Ben rendelenmiş tercih ediyorum. Rendelenmiş soğan, sıkılarak soğan suyundan arındırılarak kullanılmalı.
-Köfte yapıyorsanız kesinlikle galeta unu kullanmayın. Galeta unu köfte pişerken saldığı yağı geri çekmesine ve köftenin yağlı ağır bir tat almasına neden oluyor. Köfte içinde kullandığınız onca malzemenin tadına erişilemiyor. * Önerim ekmek kullanmanız. Genelde köfte yapmak istediğimde elimin altında her zaman bayat ekmek olmuyor taze ekmekten yararlandığım çok olmuştur. Belirteceğim şekilde sizde aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. Ekmek ıslatılır ve köfteyi yoğuracağımız kap içine ovalanır. Ekmeğin dış kabuklarını kullanmıyoruz zaten ıslanmış ekmek ovalanırken dış kabukları da ayrılıyor.
-*Ölçü olarak 400-500 gram kıyma için iki margarin boyutunda ekmek diye belirtebilirim. Gözünüze fazla gelebilir emin olun ıslattıktan sonra ovaladığınızda tahmin ettiğinizden az bir miktar ortaya çıkıyor.
-Ayrıca köftenizin sucuk tadında olmasını istiyorsanız tarif içindeki malzemelere ek 1-2 diş sarımsak kullanmanızı öneririm.
-Köfte, pişerken yağ salan piştikten sonra ise saldığı yağın birazını geri çekmeye başlayan bir yemektir. Bu yüzden pişirme aşamasında yüksek ateşte pişirmeye dikkat etmenizi öneririm.
Malzemeler:
500 gram kıyma (orta yağlı köftelik)
1 adet küçük soğan (rendelenmiş ya da ince kıyılmış)
1 adet yumurta

1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
1 silme tatlı kaşığı tuz 
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kimyon

5-6 dal kıyılmış maydanoz
Islatılmış ekmek (miktarını bilinen ölçü kavramında aktaramıyorum. Şöyle belirteyim 2 adet margarin boyutunda ekmeği ıslatıyoruz (bayat taze fark etmez)  , ovalıyoruz dış kabuklarını eklemeyeceğiz. Verdiğim boyuttan ne kadar çıkarsa onu ekliyoruz.)
-Sıvıyağ (pişirmek için)
·        Malzemelerdeki aynı ölçüleri 400 gram kıyma içinde kullanabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
1. Soğan rendelenir. (Soğan sıkılarak suyu atılır.)
anne köftesi

2.İki margarin boyutunda diye tabir ettiğim ölçüdeki ekmekler ıslatılarak rendelenmiş soğan üzerine ovalanır. (Islatılmış ekmekler ovalanırken dış kabukları ayrılacaktır. Ekmeğin dış kabuklarını mümkün olduğunca kullanmıyoruz.)
Köfte yapımı

3.Yumurta eklenir.
köfte tarifleri


4. Baharatlar ve tuz eklenir.
köfte nasıl yapılır

5. Kıyma eklenir ve harç yoğurulur.
anne köftesi yapımı
köfte tarifi-anne köftesi


6. Yoğurulan harç üzerine kıyılmış maydanozlar eklenir ve tekrar yoğurulmaya devam edilir.
anne köftesi-köfte tarifi
köfte tarifi-anne köftesi

7. Yoğurulan harçtan parçalar koparılarak köfte şekli verilir.
köfte tarifi-anne köftesi


8. Köfteleri pişirmek için tava yüksek ateşte ocağa alınır ve tabanını kaplayacak şekilde tavaya sıvıyağ dökülür.

9. Yağ ısındığında köfteler tavaya koyulur. (Yüksek ateşte pişirmeye çalışın. Kısık ateşte pişen köftelere göre yüksek ateşte pişen köfteler daha az yağı içine geri çeker.)
güzel köfte nasıl yapılır

izmir köfte
Maşa yardımı ile köftelerin pişen tarafları pişmeyen tarafları ile ter yüz edilerek pişirilmeye devam edilir.
köfte

köfte tarifi-anne köftesi
Yanına her türlü mezeyi, turşuyu, pilavı tercih edebilirsiniz.





Good Appetite
Afiyet olsun


Yorumlar