Denenmiş Komagene Lezzetinde Çiğ Köfte Tarifi

Komagene Çiğ Köfte
Çiğ Köfte

Herkese merhaba…

Kesinlikle denemenizi şiddetle tavsiye edeceğim bir tarifi sizinle aşağıda paylaşmak istedim.
“Evde etsiz çiğ köfte yapımı”

Malzeme listesine bakınca zahmetli gibi görünse de yaparken “aa bu muymuş “diyorsunuz.
Çiğ köfte başlı başına bir kültür ve yemek sanatı bunu inkar edemeyiz. İmkan dahilinde evde yapılan lezzetli mi lezzetli bir çiğ köfteye kim hayır diyebilir.

Tarifi daha anlaşılır kılmak için malzeme listesini gruplandırarak paylaştım.

*Malzemeler içinde yer alan kuru yemişler çiğ köfteyi daha besleyici duruma getirmekte, dilerseniz tercih etmeyebilirsiniz de. Zaman zaman bu tarifi uyguladığımda kullanmayabiliyorum.

Ayrıca köfteyi kolay yoğurabilmek için tepsi gerecektir. Çiğ köfte tepsiniz varsa ne  âlâ yoksa normal bir tepside işinizi görecektir.

Paylaştığım malzemeler 2-3 kişiliktir. Yarım bardak daha bulgur miktarını arttırarak 4-5 kişilik elde edebilirsiniz.


Komagene lezzetindeki çiğ köfte tarifimize Hadi başlayalım..


Malzemeler;
1. grup
1,5 su bardağı çiğköftelik bulgur
1,5 su bardağı kaynar su


2. grup
-1 çay bardağı domates püresi (hazır paket domates püresi tercih edilebilir. Marka olarak “Tat” önerebilirim)
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
-1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
-1 silme çorba kaşığı isot
-1 çay kaşığı karabiber
-2 çay kaşığı kimyon
-Yarım çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

*Bir tutam tuz (olarak belirtiyorum. Ev salçası kullanıyorsanız tuz miktarını normalde vereceğim ölçüden daha az ya da çok kullanmanız gerekebilir. Bu sebeple kendiniz yapım aşamasında tadarak tuz miktarını ayarlayabilirsiniz.)

3. grup
1 adet küçük soğan
1 diş sarımsak

4. Grup
Yarım çay bardağı  (ceviz, fındık, badem yer fıstığı) (isteğe bağlı)
3 adet buz küpü
3 çorba kaşığı nar ekşisi

Servis için;
Limon
Marul
Domates
Nane
Maydanoz
Nasıl Yapılır?

1. Derin bir kaba 1. Grup malzemeleri ( bulgur ve kaynar su) alınır. Bulgurların şişmesi için kabın ağzını herhangi bir şeyle kapatalım. (Yaklaşık 5 dakika bu şekilde bekletelim.)
Çiğ Köfte Tarifi

2.Bulgurların şişmesini beklerken kaseye 2. Grup malzemeler alınır ve karıştırılır. Böylece sosumuzu elde etmiş oluyoruz.
Çiğ Köfte Sosu

3. 3. Grup malzemeleri köfteyi yoğuracağımız tepsiye rendelenir. Rendelenen soğan biraz sıkılır acı suyu atılır. (Soğanın acı suyu bulgurla birleşince ve biz bulguru köfte haline getirmek için yoğurdukça iyice bulgur içine yerleşecek, tadında acımtraklık bırakacaktır. Bu sebeple rendelenen soğanı biraz sıkarak acı suyunu atınız.)
Komagene Çiğ Köfte Yapımı

4. Şişen bulgurlar soğanı ve sarımsağı rendelediğimiz tepsiye alınır. Üzerine sos eklenir ve malzemeler yaklaşık 20 dakika boyunca yoğurulur.


5.İyice yoğurulmuş köfte malzemesi içine 4. Grup malzemeleri eklenir ve buzlar eriyinceye kadar tekrar yoğurulur.
Ev yapımı Komagene Çiğ Köfte

6.Yoğurulan malzemeye  istediğiniz köfte şekli verilerek tabağa alınır. Artık afiyetle çiğ köfteleri limon, marul, domates, nane, maydanoz ile servis edebilirsiniz.

Çiğ Köfte Tarifi


 Good Appetite
Afiyet olsun

Yorumlar

  1. tarifi bizzat denedim muhteşem oldu

    YanıtlaSil
  2. Arkadaşlar denemeyin çiğköfte harici herşeye benzedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum üzdü :(
      Özellikle meşhur bir şefin tarifi olup, önceden ayrıca denenmiş ve çevreden gelen olumlu yorumlar sonucu tarifi paylaştım. İşlem adımlarında bir aksaklık yaşamış olabilir misiniz?

      Sil
  3. Çok güzel oldu yaparken arada ağzıma attım o kadar güzel olduki şeklini verene kadar hepsini bitirecek tüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emin olun her yaptığımda bende aynı durumu yaşıyorum Afiyet Olsun:)

      Sil
  4. Lezzeti gayet güzel emeğinize sağlık teşekkürler soğan suyunu ayırmayı unutmayın tam suyunda biraz az katabilir siniz. Yağı az oldu . Suyu fazla oldu gibi benimkinde . Önceden uyarayım . Lezzeti mükemmel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkürler, sizinde ellerinize sağlık afiyet olsun

      Sil
  5. boyle cig kofte olmaz emek harcayip yogurma isi cok az tatsiz olur o.ben bulgura hic su eklemden koydugum malzemelerin suyuyla yogura yogura sisiriyom.dok suyu kabarsin iki karistir.al sana cig kofte Olmazzzzz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman söylemişimdir çiğ köfte işi başlı başına bir kültür. Ne diyim emek ne kadar fazla ise o kadar tatlı olur haklısınız:) Bu tarif için pratik ve lezzet olarak gerçek çiğ köfteye biraz daha yakın bir tarif diyebilirim.

      Sil
  6. Çiğ köfteden önce mercimek köftesine benzedi birebir uyduk tarife

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://deneyimmutfakta.blogspot.com/2019/12/leziz-bir-tarif-mercimek-koftesi.html ilgili linkten mercimek köftesi tarifine ulaşabilirsiniz.

      Sil
  7. Komedi princi sıcak suyla ıslatıp buz koyan mantığı ise imkansız olan 🤣

    YanıtlaSil
  8. Komagene çiğ köftede ketçap ve tuzot benzeri şeyler olduğu herkesin malumu

    YanıtlaSil
  9. Soğanın acı suyunu süzmek çok önemli, ilk yapışımda suyunu yararından ötürü atmak istemedim ama çiğ köftenin tadını çok baskıladı 2. yapışımda süzdüm ve efsane oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli bir nokta soğanın acı suyunu süzmek, elinize sağlık Afiyet olsun:)

      Sil

Yorum Gönder