![]() |
Çiğ Köfte |
Herkese merhaba…
Kesinlikle denemenizi şiddetle tavsiye edeceğim bir
tarifi sizinle aşağıda paylaşmak istedim.
“Evde etsiz çiğ köfte yapımı”
Malzeme listesine bakınca zahmetli gibi görünse de
yaparken “aa bu muymuş “diyorsunuz.
Çiğ köfte başlı başına bir kültür ve yemek sanatı bunu
inkar edemeyiz. İmkan dahilinde evde yapılan lezzetli mi lezzetli bir
çiğ köfteye kim hayır diyebilir.
Tarifi daha anlaşılır kılmak için malzeme listesini
gruplandırarak paylaştım.
*Malzemeler içinde yer alan kuru yemişler çiğ köfteyi
daha besleyici duruma getirmekte, dilerseniz tercih etmeyebilirsiniz de. Zaman
zaman bu tarifi uyguladığımda kullanmayabiliyorum.
Ayrıca köfteyi kolay yoğurabilmek için tepsi
gerecektir. Çiğ köfte tepsiniz varsa ne âlâ
yoksa normal bir tepside işinizi görecektir.
Paylaştığım malzemeler 2-3 kişiliktir. Yarım bardak
daha bulgur miktarını arttırarak 4-5 kişilik elde edebilirsiniz.
Ayrıca off off offf diyebileceğiniz bir yumurtalı çiğ köfte tarifi arıyorsanız buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz
Malzemeler;
1. grup
1,5 su bardağı çiğköftelik bulgur
1,5 su bardağı kaynar su
2. grup
-1 çay bardağı domates püresi (hazır paket domates
püresi tercih edilebilir. Marka olarak “Tat” önerebilirim)
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
-1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
-1 silme çorba kaşığı isot
-1 çay kaşığı karabiber
-2 çay kaşığı kimyon
-Yarım çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
*Bir tutam tuz (olarak belirtiyorum. Ev salçası
kullanıyorsanız tuz miktarını normalde vereceğim ölçüden daha az ya da çok
kullanmanız gerekebilir. Bu sebeple kendiniz yapım aşamasında tadarak tuz
miktarını ayarlayabilirsiniz.)
3. grup
1 adet küçük soğan
1 diş sarımsak
4. Grup
Yarım çay bardağı (ceviz, fındık, badem yer fıstığı) (isteğe bağlı)
3 adet buz küpü
3 çorba kaşığı nar ekşisi
Servis için;
Limon
Marul
Domates
Nane
Maydanoz
Nasıl Yapılır?
1. Derin bir kaba 1. Grup malzemeleri (
bulgur ve kaynar su) alınır. Bulgurların şişmesi için kabın ağzını herhangi bir
şeyle kapatalım. (Yaklaşık 5 dakika bu şekilde bekletelim.)
3. 3. Grup malzemeleri köfteyi yoğuracağımız tepsiye rendelenir.
Rendelenen soğan biraz sıkılır acı suyu atılır. (Soğanın acı suyu bulgurla
birleşince ve biz bulguru köfte haline getirmek için yoğurdukça iyice bulgur
içine yerleşecek, tadında acımtraklık bırakacaktır. Bu sebeple rendelenen
soğanı biraz sıkarak acı suyunu atınız.)
5.İyice yoğurulmuş köfte malzemesi içine 4. Grup malzemeleri eklenir ve
buzlar eriyinceye kadar tekrar yoğurulur.
6.Yoğurulan malzemeye istediğiniz
köfte şekli verilerek tabağa alınır. Artık afiyetle çiğ köfteleri limon, marul,
domates, nane, maydanoz ile servis edebilirsiniz.
Good
Appetite
Afiyet olsun
tarifi bizzat denedim muhteşem oldu
YanıtlaSilafiyet olsun, ellerinize sağlık
SilArkadaşlar denemeyin çiğköfte harici herşeye benzedi
YanıtlaSilBu yorum üzdü :(
SilÖzellikle meşhur bir şefin tarifi olup, önceden ayrıca denenmiş ve çevreden gelen olumlu yorumlar sonucu tarifi paylaştım. İşlem adımlarında bir aksaklık yaşamış olabilir misiniz?
Çok güzel oldu yaparken arada ağzıma attım o kadar güzel olduki şeklini verene kadar hepsini bitirecek tüm
YanıtlaSilEmin olun her yaptığımda bende aynı durumu yaşıyorum Afiyet Olsun:)
SilLezzeti gayet güzel emeğinize sağlık teşekkürler soğan suyunu ayırmayı unutmayın tam suyunda biraz az katabilir siniz. Yağı az oldu . Suyu fazla oldu gibi benimkinde . Önceden uyarayım . Lezzeti mükemmel
YanıtlaSilGüzel yorumunuz için teşekkürler, sizinde ellerinize sağlık afiyet olsun
Silboyle cig kofte olmaz emek harcayip yogurma isi cok az tatsiz olur o.ben bulgura hic su eklemden koydugum malzemelerin suyuyla yogura yogura sisiriyom.dok suyu kabarsin iki karistir.al sana cig kofte Olmazzzzz..
YanıtlaSilHer zaman söylemişimdir çiğ köfte işi başlı başına bir kültür. Ne diyim emek ne kadar fazla ise o kadar tatlı olur haklısınız:) Bu tarif için pratik ve lezzet olarak gerçek çiğ köfteye biraz daha yakın bir tarif diyebilirim.
SilÇiğ köfteden önce mercimek köftesine benzedi birebir uyduk tarife
YanıtlaSilhttps://deneyimmutfakta.blogspot.com/2019/12/leziz-bir-tarif-mercimek-koftesi.html ilgili linkten mercimek köftesi tarifine ulaşabilirsiniz.
SilKomedi princi sıcak suyla ıslatıp buz koyan mantığı ise imkansız olan 🤣
YanıtlaSilKomagene çiğ köftede ketçap ve tuzot benzeri şeyler olduğu herkesin malumu
YanıtlaSilSoğanın acı suyunu süzmek çok önemli, ilk yapışımda suyunu yararından ötürü atmak istemedim ama çiğ köftenin tadını çok baskıladı 2. yapışımda süzdüm ve efsane oldu.
YanıtlaSilÖnemli bir nokta soğanın acı suyunu süzmek, elinize sağlık Afiyet olsun:)
Sil