Şevketi Bostan (Şevketibostan) Uzun Süre Nasıl Saklanır?

ege otları
Şevketi bostan bitkisinin kök (beyaz olan kısım) ve yaprak bölümü

 Şevketi bostan Ege sofralarında kendine yer edinmiş Girit ve Ege mutfağının vazgeçilmez otlarından biridir sadece.

Temizlenmesi zor ve meşakkatli gelebilir. Fakat bu işe bir kere giriştiniz mi gerisi geliyor ve kolay olduğunu farkediyorsunuz ve diğer seferlerde temizlemek gözünüzde büyümüyor.



Genel hatları itibariyle şu şekilde aktarabilirim; 

Şevketi bostanlar ayıklanmadan önce birkaç tur yıkanır. 

şevketi bostan
Şevketi bostanın yenilebilir kök kısımı


ege otları
Şevketbostan bitkisi (solda ) dikensi yaprağı/ (sağda) dikensi yapraklardan arındırılmış yenilebilir kısım


Şevketi bostanın yemekte kök bölümleri kullanıldığından kök bölümleri ayıklanarak su dolu kaba alınır. 

Yeşil taze körpe olan kısımlarınıda yemek yapımı için kullanabiliriz.

Yalnız bu bitkinin yeşil yapraklarının kenarları dikensidir. Bu dikensilik fazla ise bu yapraklar kullanılmamalıdır.


Ayıklanmış suda bekleyen şevketi bostan

Ayıklanan Şevketler öncelikle bol su ile temizlenir ve su dolu kaba alınarak bekletilir. Kök bölümleri kaba büyük ise birkaç parçaya bölerek küçültebilirsiniz.

Şunuda belirteyim Şevketi bostan tüketmekten asla bıkmayacağım bir şifa deposu.

İşin kötü kısmı belli bir zaman diliminde bu ota ulaşılabiliyor olunması. Bu sebeple bol bol alıp dondurucu yada buzdolabınızın buzluk bölümünde lezzetinden bir şey kaybetmeden şoklama yöntemi ile saklandığında bu sorun da ortadan kalkıyor. Bu yöntem dışında farklı saklama yöntemleride var örneğin konserve şeklinde. Lezzetinde azalma olduğundan konserve yöntemi ile saklamayı tercih etmiyorum.

 

Şoklama yöntemi ile saklama işlemi adımlarını aşağıda teker teker aktarıyorum.

Malzemeler:

Ayıklanmış Şevketi Bostan

Su

Buzdolabı poşeti


Nasıl Yapılır?

    1.Tencere içine şevketibostanları haşlamak için kullanacağımız su alınır ve ocağa koyularak kaynaması beklenir.


su
  
kaynamış su


    2.  Kaynayan suya ayıklanmış olan şevketi bostanlar eklenir. Yaklaşık 4-5 dakika boyunca tencerede haşlanır. Sonrasında su dolu bir kaba şevketi bostanlar alınır.


ege otu
şevketi bostan
şevketi bostan nasıl haşlanır
suda bekleyen şevketi bostan 

1.   3.  Şevketi bostanları dilediğiniz şekilde porsiyonlayarak bozdolabı poşetine yerleştirilir. Derin dondurucuya ya da buzluğa kaldırılır.

şoklama yöntemi ile saklama
şoklama yöntemi ile saklama nedir

Şevketi bostan yemeği tarifine ulaşmak için buraya tıklayınız










Yorumlar