![]() |
Şevketi bostan bitkisinin kök (beyaz olan kısım) ve yaprak bölümü |
Şevketi bostan Ege sofralarında kendine yer edinmiş Girit ve Ege mutfağının vazgeçilmez otlarından biridir sadece.
Temizlenmesi
zor ve meşakkatli gelebilir. Fakat bu işe bir kere giriştiniz mi gerisi geliyor
ve kolay olduğunu farkediyorsunuz ve diğer seferlerde temizlemek gözünüzde
büyümüyor.
Genel hatları itibariyle şu şekilde aktarabilirim;
Şevketi bostanlar ayıklanmadan önce birkaç tur yıkanır.
![]() |
Şevketi bostanın yenilebilir kök kısımı |
![]() |
Şevketbostan bitkisi (solda ) dikensi yaprağı/ (sağda) dikensi yapraklardan arındırılmış yenilebilir kısım |
Şevketi
bostanın yemekte kök bölümleri kullanıldığından kök bölümleri ayıklanarak su
dolu kaba alınır.
Yeşil taze körpe olan kısımlarınıda yemek yapımı için kullanabiliriz.
Yalnız bu bitkinin yeşil yapraklarının kenarları dikensidir. Bu dikensilik fazla ise bu yapraklar kullanılmamalıdır.
![]() |
Ayıklanmış suda bekleyen şevketi bostan |
Ayıklanan Şevketler öncelikle bol su ile temizlenir ve su dolu kaba alınarak bekletilir. Kök bölümleri kaba büyük ise birkaç parçaya bölerek küçültebilirsiniz.
Şunuda belirteyim Şevketi bostan tüketmekten asla bıkmayacağım bir şifa deposu.
İşin
kötü kısmı belli bir zaman diliminde bu ota ulaşılabiliyor olunması. Bu sebeple
bol bol alıp dondurucu yada buzdolabınızın buzluk bölümünde lezzetinden bir şey
kaybetmeden şoklama yöntemi ile saklandığında bu sorun da ortadan kalkıyor. Bu
yöntem dışında farklı saklama yöntemleride var örneğin konserve şeklinde.
Lezzetinde azalma olduğundan konserve yöntemi ile saklamayı tercih etmiyorum.
Şoklama
yöntemi ile saklama işlemi adımlarını aşağıda teker teker aktarıyorum.
Malzemeler:
Ayıklanmış
Şevketi Bostan
Su
Buzdolabı
poşeti
Nasıl Yapılır?
1.Tencere içine şevketibostanları haşlamak
için kullanacağımız su alınır ve ocağa koyularak kaynaması beklenir.
2. Kaynayan suya ayıklanmış olan şevketi bostanlar
eklenir. Yaklaşık 4-5 dakika boyunca tencerede haşlanır. Sonrasında su dolu bir
kaba şevketi bostanlar alınır.
1. 3. Şevketi bostanları dilediğiniz şekilde porsiyonlayarak bozdolabı poşetine yerleştirilir. Derin dondurucuya ya da buzluğa kaldırılır.
Yorumlar
Yorum Gönder