Ekşili Nohutlu Köfte |
Hemen
hemen Trakya yöresinden Gaziantep yöresine kadar sahiplenilmiş bir
yemeğimizdir. Kimi yerde çorba kimi yerde ana yemek olarak sofraya koyulduğu
olur. Bazı yörelerde Terbiyeli Köfte olarak da rastlayabiliriz.
Bu
yemeğin en sevdiğim yanı köfte için yoğurduğumuz kıymadan bir avuç kadar
sonraki gün yemeği için ayırıp ne yemek yapsak ki bugün sorusunu en azından bir
gün ertelemesi.
Köfte
için hazırlanan kıyma karışımından bir avuç kadar ayırılır sonraki gün için buzdolabında saklanır. Bu yüzden
köftelik malzeme listesinden bahsetmiyorum.
Ayrıca köfte tarifine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Malzemeler:
-1
avuç önceden köfte için hazırlanmış kıymalı karışım
-Yarım
çay bardağı pirinç
Doğranmış
maydonoz
Köfteleri kaplamak için Un (3-4 yemek kaşığı yeterli olacaktır)
Yarım çay bardağı zeytinyağı ya da sıvıyağ
1
adet orta boy havuç
1
adet orta boy patates
1 su bardağı haşlanmış nohut
5,5
su bardağı su
Bir
tutam tuz
Yarım
limon suyu
Bir
adet yumurta sarısı
Nasıl Yapılır?
1. Doğranmış maydanoz ve un köfteleri kaplamak için geniş bir kaba alınır (un 3-4 yemek kaşığı yeterli olacaktır.)
2.
Kıymalı karışım içine yarım çay bardağı pirinç eklenir ve yoğurulur.
3. Yoğurulan
harçtan fındık büyüküğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Parçalar
unlu-maydanozlu karışımın olduğu kaba koyulur. Kap ileri geri sallanarak parçaların
una bulanması sağlanır.
4. Tencereye
doğranmış patates ve havuçlar eklenerek zeytinyağı ile kavrulur.
5. Kavrulan
malzemeler üzerine haşlanmış nohutlar eklenir karıştırılır.
6. 5,5
su bardağı su eklenir.
7. Sulu
karışım içine una bulanmış olan köfte parçaları ve bir tutam tuz eklenir, karıştırılır. Malzemelerin kaynaması beklenir.
8. Kenarda yemeğin sosu hazırlanır. Bunun için 1 adet yumurta sarısı ve yarım limon suyu bir kasede çırpılır.
9. Kaynayan malzemeler üzerine hazırlanan yemeğin sosu temperleme yöntemi ile eklenir. (temperleme: Birbirinden farklı ısıdaki sıvının ısılarının birbirleirne ilaveleri ile eşitlenmesi).
Kasedeki hazırlanmış sosa bir kepçe temceredeki kaynayan yemek suyundan ilave
edilir. Yumurtanın ısıdan hemen etkilenmemesi için bir taraftan kasede çırpma
işlemi hızlıca yapılır. En son yemek sosu tencereye hızlıca çırpılarak eklenir.
10. Yemeğin
kaynaması beklenir.
11. En
son servis sırasında isteğe bağlı olarak doğranmış maydanoz parçaları ile
süsleme yaparak servis edebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder