Ekşili Nohutlu Köfte Tarifi

 

Ekşili Köfte
Ekşili Nohutlu Köfte

Hemen hemen Trakya yöresinden Gaziantep yöresine kadar sahiplenilmiş bir yemeğimizdir. Kimi yerde çorba kimi yerde ana yemek olarak sofraya koyulduğu olur. Bazı yörelerde Terbiyeli Köfte olarak da rastlayabiliriz.

Bu yemeğin en sevdiğim yanı köfte için yoğurduğumuz kıymadan bir avuç kadar sonraki gün yemeği için ayırıp ne yemek yapsak ki bugün sorusunu en azından bir gün ertelemesi.

Köfte için hazırlanan kıyma karışımından bir avuç kadar ayırılır sonraki gün  için buzdolabında saklanır. Bu yüzden köftelik malzeme listesinden bahsetmiyorum.

Ayrıca köfte tarifine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Malzemeler:

-1 avuç önceden köfte için hazırlanmış kıymalı karışım

-Yarım çay bardağı pirinç


Doğranmış maydonoz

Köfteleri kaplamak için Un (3-4 yemek kaşığı yeterli olacaktır)

 

Yarım çay bardağı zeytinyağı ya da sıvıyağ

1 adet orta boy havuç

1 adet orta boy patates

1 su bardağı haşlanmış nohut

5,5 su bardağı su

Bir tutam tuz



Terbiyesi için;

Yarım limon suyu

Bir adet yumurta sarısı

Nasıl Yapılır?

1. Doğranmış maydanoz ve  un köfteleri kaplamak için geniş bir kaba alınır (un 3-4 yemek kaşığı yeterli olacaktır.)

ekşili köfte nasıl yapılır


2. Kıymalı karışım içine yarım çay bardağı pirinç eklenir ve yoğurulur.

ekşili köfte yapımı


3.    Yoğurulan harçtan fındık büyüküğünde parçalar koparılarak yuvarlanır. Parçalar unlu-maydanozlu karışımın olduğu kaba koyulur. Kap ileri geri sallanarak parçaların una bulanması sağlanır.

ekşili köfte

ekşili köfte nedir

4.    Tencereye doğranmış patates ve havuçlar eklenerek zeytinyağı ile kavrulur.

terbiyeli köfte yapımı

5.    Kavrulan malzemeler üzerine haşlanmış nohutlar eklenir karıştırılır.

6.    5,5 su bardağı su eklenir.

sulu köfte


7.  Sulu karışım içine una bulanmış olan köfte parçaları ve bir tutam tuz eklenir, karıştırılır. Malzemelerin kaynaması beklenir.

ekşili köfte tarifi

8. Kenarda yemeğin sosu hazırlanır. Bunun için 1 adet yumurta sarısı ve yarım limon suyu bir kasede çırpılır.

terbiye tarifi

9.    Kaynayan malzemeler üzerine hazırlanan yemeğin sosu temperleme yöntemi ile eklenir. (temperleme: Birbirinden farklı ısıdaki sıvının ısılarının birbirleirne ilaveleri ile eşitlenmesi). 

Kasedeki hazırlanmış sosa bir kepçe temceredeki kaynayan yemek suyundan ilave edilir. Yumurtanın ısıdan hemen etkilenmemesi için bir taraftan kasede çırpma işlemi hızlıca yapılır. En son yemek sosu tencereye hızlıca çırpılarak eklenir.


Ekşili köfte terbiyesi

ekşili köfte tarifi

10.    Yemeğin kaynaması beklenir.

11.    En son servis sırasında isteğe bağlı olarak doğranmış maydanoz parçaları ile süsleme yaparak servis edebilirsiniz.

Ekşili Köfte

Good Appetite

Afiyet olsun

Yorumlar