Cevizli Fırın Sütlaç Tarifi

Cevizli Fırın Sütlaç
Cevizli Fırın Sütlaç


Sütlü tatlı tariflerinin başında gelir sütlaç. Hatırlarımda küçükken daha soğumasına izin vermeden tencerede bir şey bırakmazdık. Tabi zaman içinde insanın yaşam biçimi değiştikçe damak tatlarıda değişiyor. Şuan ise soğuk halini daha çok seviyorum. Özellikle yaz mevsiminde serin serin nasılda güzel gidiyor. Yani sevilen sütlü tatlıların başındadır.

Geçenlerde denediğim yine nişasta gibi ekstra malzeme olmadan hazırladığım "cevizli  fırın sütlaç" tarifimi paylaşmak istedim.  Tabi fırına koymadan direkt dolapta soğutup tüketebilirsiniz. Her iki tüketim şekli tavsiye edilir;)

Püf noktalarına değinirsek;

*Öncelikle pişirme süresince küçük ocak ve kısık ateş kullanın.
*Kullanılan sütün tam yağlı, yağlı olması sonucu daha iyi kılacaktır.
*Pirinçleri fazla yıkamayın. Çünkü yıkadıkça nişastasından ayrılacak pişerken kıvam bulması zor olacaktır.
*Pirinçleri pişirme esnasında, kaynar su muhakkak kullanın. Bu şekilde pirinç içindeki nişastalar daha hızlı ortaya çıkıyor.
*Lapa kıvamına gelen pirince sütü ekledikten sonra sık sık karıştırın.
*Pirinç-süt karışımı en az 30 dakika pişirilmedikçe toz şekeri eklemeyin. Bu arada şekeri ekledikten sonra karışımdan tadarak damak tadınıza göre ayrıca şeker eklemesi yapabilirsiniz.

Dip not:Şunuda belirteyim fırın sütlaç olması sebebiyle iki farklı şekilde ısıl işlem gördüğünden malzeme miktarı önceden paylaştığım sütlaç tarifinden farklıdır.

Malzemeler:
-6 su bardağı süt  (hazır süt kullanılıyorsa yağlı, tam yağlı olması tercih edilir.)
-2,5 su bardağı kaynar su

-1 su bardağından bir parmak çizgisi eksik kırık pirinç (* kırık pirinç yok, pilavlık normal pirinç kullanılacaksa ölçü: 1 su bardağından 2 parmak çizgisi eksik pirinç)
-1,5 su bardağından biraz az toz şeker

-1 Paket vanilin
-1 avuç iri kıyılmış ceviz (dilerseniz ceviz miktarını damak zevkinize göre arttırabilirsiniz.)

Üzeri için (İsteğe bağlı);
Ceviz
Fındık
Hindistan cevizi
Tarçın
Nasıl Yapılır:

1.    Pirinç süzgeçte yıkanır.  Tencerede küçük ocakta, kısık ateşte 2,5 su bardağı kaynar  su ile lapa kıvamına gelene dek pişirilir. Yaklaşık 20-25 dakika sürüyor. Kontrollü ilerleyin.
sütlü tatlılar
Sevilen sütlü tatlılar


2.     Lapa kıvamına gelen pirinçler üzerine 6 su bardağı süt eklenir. Aynı şekilde kısık ateşte pirincin nişastası ile sütün  kıvamını bulması için pişirilmeye devam edilir. 30 dakika pişirme işlemi yeterli olacaktır. Bu süre zarfında pirinçlerin dibe sarmaması için arada karıştırmayı unutmayalım.

3.    Sonrasında cevizler eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha bu şekilde pişirilir.
cevizli sütlaç tarifi



4.    Kıvama gelen süt-pirinç-ceviz karışımı içine 1,5 su bardağından  biraz az toz şeker ilave edilip, 10 dakika boyunca da  bu şekilde pişirilir.

sütlaç tarifi

5.    Ocaktan alınan sütlaç içine 1 paket vanilin ilave edilir ve karıştırılır. Isıya dayanıklı kaplara doldurulur. Üzerinin kabuk bağlaması için oda sıcaklığında 15 dakika bekletilir.  
fırın sütlaç tarifi

6.    Sonrasında sütlaç kaseleri, derin bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Kapların yarısına gelecek kadar sıcak su, sütlaçlara değdirmeden tepsiye alınır.

nişastasız sütlaç
7.    Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika boyunca üzeri kızarıncaya dek pişirilir.


kıvamında fırın sütlaç

8.    Üzeri kızaran sütlaçlar dikkatli şekilde fırından alınarak oda sıcaklığına gelene dek dışarda bekletilir. Sonrasında buzdolabına kaldırılır.
farklı tarifler


Good Appetite

Afiyet olsun 






Yorumlar