Cevizli Fırın Sütlaç |
Sütlü tatlı tariflerinin başında gelir sütlaç. Hatırlarımda
küçükken daha soğumasına izin vermeden tencerede bir şey bırakmazdık. Tabi
zaman içinde insanın yaşam biçimi değiştikçe damak tatlarıda değişiyor. Şuan
ise soğuk halini daha çok seviyorum. Özellikle yaz mevsiminde serin serin
nasılda güzel gidiyor. Yani sevilen sütlü tatlıların başındadır.
Geçenlerde denediğim yine nişasta gibi ekstra malzeme olmadan hazırladığım "cevizli fırın sütlaç" tarifimi paylaşmak istedim. Tabi fırına
koymadan direkt dolapta soğutup tüketebilirsiniz. Her iki tüketim şekli tavsiye
edilir;)
Püf noktalarına değinirsek;
*Öncelikle pişirme süresince küçük ocak
ve kısık ateş kullanın.
*Kullanılan sütün tam yağlı, yağlı olması
sonucu daha iyi kılacaktır.
*Pirinçleri fazla yıkamayın. Çünkü
yıkadıkça nişastasından ayrılacak pişerken kıvam bulması zor olacaktır.
*Pirinçleri pişirme esnasında, kaynar su
muhakkak kullanın. Bu şekilde pirinç içindeki nişastalar daha hızlı ortaya
çıkıyor.
*Lapa kıvamına gelen pirince sütü
ekledikten sonra sık sık karıştırın.
*Pirinç-süt karışımı en az 30 dakika
pişirilmedikçe toz şekeri eklemeyin. Bu arada şekeri ekledikten sonra
karışımdan tadarak damak tadınıza göre ayrıca şeker eklemesi yapabilirsiniz.
Dip not:Şunuda belirteyim fırın sütlaç olması sebebiyle iki farklı şekilde ısıl işlem gördüğünden malzeme miktarı önceden paylaştığım sütlaç tarifinden farklıdır.
Malzemeler:
-6 su bardağı süt (hazır süt
kullanılıyorsa yağlı, tam yağlı olması tercih edilir.)
-2,5 su bardağı kaynar su
-1 su bardağından bir parmak çizgisi eksik
kırık pirinç (* kırık pirinç yok, pilavlık normal pirinç kullanılacaksa
ölçü: 1 su bardağından 2 parmak çizgisi eksik pirinç)
-1,5 su bardağından biraz az toz şeker
-1 Paket vanilin
-1 avuç iri kıyılmış ceviz (dilerseniz
ceviz miktarını damak zevkinize göre arttırabilirsiniz.)
Üzeri için (İsteğe bağlı);
Ceviz
Fındık
Hindistan cevizi
Tarçın
Nasıl Yapılır:
1.
Pirinç süzgeçte yıkanır. Tencerede küçük
ocakta, kısık ateşte 2,5 su bardağı kaynar su ile lapa kıvamına gelene dek pişirilir. Yaklaşık 20-25
dakika sürüyor. Kontrollü ilerleyin.
2.
Lapa kıvamına gelen pirinçler üzerine 6 su
bardağı süt eklenir. Aynı şekilde kısık ateşte pirincin nişastası ile sütün
kıvamını bulması için pişirilmeye devam edilir. 30 dakika pişirme işlemi
yeterli olacaktır. Bu süre zarfında pirinçlerin dibe sarmaması için arada
karıştırmayı unutmayalım.
3.
Sonrasında cevizler eklenir ve karıştırılır. 5
dakika daha bu şekilde pişirilir.
4.
Kıvama gelen süt-pirinç-ceviz karışımı içine 1,5
su bardağından biraz az toz şeker ilave
edilip, 10 dakika boyunca da bu şekilde pişirilir.
5.
Ocaktan alınan sütlaç içine 1 paket vanilin ilave
edilir ve karıştırılır. Isıya dayanıklı kaplara doldurulur. Üzerinin kabuk
bağlaması için oda sıcaklığında 15 dakika bekletilir.
6.
Sonrasında sütlaç kaseleri, derin bir fırın
tepsisine aralıklı olarak dizilir. Kapların yarısına gelecek kadar sıcak su,
sütlaçlara değdirmeden tepsiye alınır.
Yorumlar
Yorum Gönder