Dondurma Tadında Nişastasız Sütlaç

Sütlaç
Sütlaç

Yaz sıcağında dondurma kadar etkili miss gibi vanilya kokan soğuk bir sütlaç ne güzel gider. En sade haliyle yapılmış gerçek sütlaç tarifini sizlerle paylaşıyorum. Evde süt, pirinç, şeker varsa rahatlıkla yapabileceğiniz bir tarif. Verdiğim ölçülerle 6-7 porsiyon sütlaç çıkmaktadır. Bahsettiğim tarifte dikkat edilmesi gereken püf noktaları burada paylaşmak istiyorum.

*Öncelikle pişirme süresince küçük ocak ve kısık ateş kullanın.
*Kullanılan sütün tam yağlı, yağlı olması sonucu daha iyi kılacaktır.
*Pirinçleri fazla yıkamayın. Çünkü yıkadıkça nişastasından ayrılacak pişerken kıvam bulması zor olacaktır.
*Pirinçleri pişirme esnasında, kaynar su muhakkak kullanın. Bu şekilde pirinç içindeki nişastalar daha hızlı ortaya çıkıyor.
*Lapa kıvamına gelen pirince sütü ekledikten sonra sık sık karıştırın.
*Pirinç-süt karışımı en az 30 dakika pişirilmedikçe toz şekeri eklemeyin. Bu arada şekeri ekledikten sonra karışımdan tadarak damak tadınıza göre ayrıca şeker eklemesi yapabilirsiniz.
Sütlaçı ocaktan aldıktan sonra isteğe bağlı vanilin ekleyerek tadını dondurma leveline taşıyabilirsiniz.
Sağlıklı günleriniz olsun…

Malzemeler;

-1 litre süt (yani 5 su bardağı süt) (hazır süt kullanılıyorsa yağlı, tam yağlı olması tercih edilir.)
-2,5 su bardağı kaynar su

-1 su bardağından bir parmak çizgisi eksik kırık pirinç (* kırık pirinç yok, pilavlık normal pirinç kullanılacaksa ölçü: 1 su bardağından 2 parmak çizgisi eksik pirinç)
-1 su bardağı toz şeker

-1 Paket vanilin

Üzeri için (isteğe bağlı);
Tarçın
Ceviz
Fındık
Hindistan cevizi


 Nasıl Yapılır?


1. Pirinç süzgeçte yıkanır.  Tencerede küçük ocakta, kısık ateşte 2,5 su bardağı kaynar  su ile lapa kıvamına gelene dek pişirilir. Yaklaşık 20-25 dakika sürüyor.
Nişastasız Sütlaç

2. Lapa kıvamına gelen pirinçler üzerine 5 su bardağı süt (1 litre) eklenir. Aynı şekilde kısık ateşte pirincin nişastası ile sütün  kıvamını bulması için pişirilmeye devam edilir. Yaklaşık 30-35 dakika pişirme işlemi yeterli olacaktır. Bu süre zarfında pirinçlerin dibe sarmaması için arada karıştırmayı unutmayalım.

3.Kısık ateşte 30-35 dakikadır kıvama gelen süt-pirinç karışımı içine 1 su bardağı toz şeker ilave edilip, 10 dakika boyunca da  bu şekilde pişirilir.

4. Ocaktan alınan sütlaç içine son aşamada 1 paket vanilin ilave edilir ve karıştırılır. Servis yapılacak kaplara doldurulur. Oda sıcaklığında 15 dakika bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılır. Üzerini  isteğe bağlı tarçın, ceviz, fındık, badem,  hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
Kolay Sütlaç Tarifi

         
Good Appetite

Afiyet olsun 

Yorumlar