Sütlaç |
*Öncelikle pişirme süresince küçük ocak ve kısık ateş
kullanın.
*Kullanılan sütün tam yağlı, yağlı olması sonucu daha
iyi kılacaktır.
*Pirinçleri fazla yıkamayın. Çünkü yıkadıkça
nişastasından ayrılacak pişerken kıvam bulması zor olacaktır.
*Pirinçleri pişirme esnasında, kaynar su muhakkak
kullanın. Bu şekilde pirinç içindeki nişastalar daha hızlı ortaya çıkıyor.
*Lapa kıvamına gelen pirince sütü ekledikten sonra sık
sık karıştırın.
*Pirinç-süt karışımı en az 30 dakika pişirilmedikçe toz
şekeri eklemeyin. Bu arada şekeri ekledikten sonra karışımdan tadarak damak
tadınıza göre ayrıca şeker eklemesi yapabilirsiniz.
Sütlaçı ocaktan aldıktan sonra isteğe bağlı vanilin
ekleyerek tadını dondurma leveline taşıyabilirsiniz.
Sağlıklı günleriniz olsun…
Malzemeler;
-1 litre süt (yani 5 su bardağı süt) (hazır süt
kullanılıyorsa yağlı, tam yağlı olması tercih edilir.)
-2,5 su bardağı kaynar su
-1 su bardağından bir parmak çizgisi eksik kırık pirinç
(* kırık pirinç yok, pilavlık normal pirinç kullanılacaksa ölçü: 1 su
bardağından 2 parmak çizgisi eksik pirinç)
-1 su bardağı toz şeker
-1 Paket vanilin
Üzeri için (isteğe bağlı);
Tarçın
Ceviz
Fındık
Hindistan cevizi
1. Pirinç süzgeçte yıkanır. Tencerede küçük ocakta, kısık ateşte 2,5 su
bardağı kaynar su ile lapa kıvamına
gelene dek pişirilir. Yaklaşık 20-25 dakika sürüyor.
2. Lapa kıvamına gelen pirinçler üzerine 5 su bardağı
süt (1 litre) eklenir. Aynı şekilde kısık ateşte pirincin nişastası ile sütün kıvamını bulması için pişirilmeye devam
edilir. Yaklaşık 30-35 dakika pişirme işlemi yeterli olacaktır. Bu süre
zarfında pirinçlerin dibe sarmaması için arada karıştırmayı unutmayalım.
3.Kısık ateşte 30-35 dakikadır kıvama gelen süt-pirinç
karışımı içine 1 su bardağı toz şeker ilave edilip, 10 dakika boyunca da bu şekilde pişirilir.
4. Ocaktan alınan sütlaç içine son aşamada 1 paket
vanilin ilave edilir ve karıştırılır. Servis yapılacak kaplara doldurulur. Oda
sıcaklığında 15 dakika bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılır. Üzerini isteğe bağlı tarçın, ceviz, fındık, badem, hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
Good Appetite
Afiyet
olsun
Yorumlar
Yorum Gönder