Kıymalı Karnabahar Yemeği Tarifi |
Karnabahar mı?
Karnıbahar mı? Bu yazıyı yazmaya karar verdiğimde bu
ikileme düşenlerdendim. Ne yazacağım Karnabahar mı, karnıbahar mı?
Deli sorular…
Doğrusunu şöyle belirteyim o zaman TDK’ ya göre
“KARNABAHAR”. Söylenme şeklinden ötürü tıpkı benim gibi toplum içinde çoğu kişi
tarafından “karnıbahar” diye bilinir.
Kış aylarında hemen hemen
her köşe başında bulabileceğimiz bir sebzedir karnabahar. Vücut için çok iyi bir lif kaynağı olmasıyla
birlikte yağ yakıcı özelliğide vardır. Kışın en bol bulunan sebze olmasından
ötürü çiğ, fırınlanmış, kızartılmış, haşlanmış
olarak çeşitli şekillerde tüketilir. Aşağıda kıymalı tarifini paylaştım.
Malzemeler:
-1 adet küçük-orta boy Karnabahar (karnabahar çok büyük
ise yarısı)
-3 yemek kaşığı Sıvıyağ
-1 adet büyük boy Soğan
-100 gram Kıyma
-1 adet büyük boy Havuç
-2 buçuk yemek kaşığı Domates Salçası
-1 adet büyük boy Domates
Ön
Hazırlık
Soğanlar yemeklik doğranır.
Havuçlar isteğe bağlı şekilde doğranır.
Karnabaharlar ayıklanır ve yıkanır. Ufak parçalara
ayrılır.
Nasıl
Yapılır?
1.Yemeklik doğranmış soğan ve kıyma sıvıyağ eklenerek
tencerede kavrulur.
2. Soğanlar diriliğini kaybetmeye başladığında havuç
eklenir ve 5 dakika daha kavrulur.
3. Karnabahar, doğranmış domates ve salça eklenir,
karıştırılır. Tencere kapağı kapalı şekilde malzemeler 5 dakika kısık ateşte
lezzetleri birbirine geçmesi için pişirilir.
4. Tenceredeki malzemelerin üstünü kapayacak şekilde su
eklenir. Tuz serpilir. Tencere kapağı kapalı şekilde karnabaharlar
yumuşayıncaya dek kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Yemeğin yanında bulgur pilavı ve yoğurt tercih
edebilirsiniz.
Good Appetite
Afiyet
olsun
Yorumlar
Yorum Gönder