Enginar Dolması |
Ne diyebilirim tamamen israfsız şekilde yapılan bir
yemek. Enginarı bilenler bilir her türlü yemeği makbuldür.Enginar adlı yazımda da bahsetmiştim. Yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Enginar başı, dıştan içe temizlenirken içteki daha taze
daha yumuşak yaprağa ulaşana kadar dış yapraklardan arındırılır. Bu yapraklar
çoğu kişi tarafından çöpe atılır. Bu yaprakları değerlendiriyoruz. İşte biz bu
dış yapraklardan Enginar dolması, diğer deyişle görünümünden dolayı enginar
midye dolması yapacağız.
İç malzeme miktarını ayıkladığınız enginar
yapraklarının miktarına göre arttırabilir, azaltabilirsiniz. Yeterli miktarda
ayıklanmış enginar yaprağı elinizde bulunmuyorsa; elinizdeki yaprakları buzdolabı
poşetine koyarak derin dondurucu bölümünde biriktirebilirsiniz.
Malzemeler
;
5 adet ayıklanmış enginar yaprakları
İç Malzemeler;
1,5 su bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
6-7 dal maydanoz
6-7 dal dereotu
4 adet yeşil soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı karabiber
Yarım limon suyu
1/3 su bardağı zeytinyağı
*Enginar yaprakları fazla gelirse dilerseniz kalan
yaprakları sonra kullanmak için buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya
kaldırabilirsiniz.
Nasıl
Yapılır?
1. Ayıklanmış Enginar yaprakları iç malzemeler
hazırlanıp yemek yapım aşamasına geçene kadar kararmamaları için limonlu su
içinde bekletilir.
2. 1,5 su bardağı pirinç yıkanır derin bir kaba alınır.
3. Pirinç üzerine;
Soğan ince şekilde küp küp doğranarak,
4-5 adet yeşil soğan, 6-7 dal maydanoz ve dereotu ince
ince kıyılarak ilave edilir.
4. Tüm bu malzemeler üzerine, zeytinyağı, tuz, şeker,
karabiber ve yarım limon suyu ilave edilir. Tüm malzemeler birbirine geçene
kadar karıştırılır.
5. 1 adet enginar
yaprağı içine malzeme doldurulur, üzeri başka bir enginar yaprağı kapatılarak
tencereye dizilir.
6.Yaprakları doldurma işlemi bittikten sonra tencerede
yer alan yaprakların üzerini geçecek şekilde su doldurulur. Dilerseniz bu
esnada biraz zetinyağını üzerinde gezdirebilirsiniz. Yaprakların pişerken
açılmaması için bir tabak kapatılır. Tencere kapağı da kapatılarak kısık ateşte
yaklaşık 30 dakika kontrollü pişirilmesi sağlanır.
Midye dolma tüketir gibi tüketebilirsiniz.
Good
Appetite
Afiyet
olsun
Yorumlar
Yorum Gönder