Midye Şeklinde Enginar Dolması

Enginar Dolması
Enginar Dolması

Ne diyebilirim tamamen israfsız şekilde yapılan bir yemek. Enginarı bilenler bilir her türlü yemeği makbuldür.Enginar adlı yazımda da bahsetmiştim. Yazıma buradan ulaşabilirsiniz. 

Enginar başı, dıştan içe temizlenirken içteki daha taze daha yumuşak yaprağa ulaşana kadar dış yapraklardan arındırılır. Bu yapraklar çoğu kişi tarafından çöpe atılır. Bu yaprakları değerlendiriyoruz. İşte biz bu dış yapraklardan Enginar dolması, diğer deyişle görünümünden dolayı enginar midye dolması yapacağız.

Enginar yaprakları nasıl saklanır
İç malzeme miktarını ayıkladığınız enginar yapraklarının miktarına göre arttırabilir, azaltabilirsiniz. Yeterli miktarda ayıklanmış enginar yaprağı elinizde bulunmuyorsa; elinizdeki yaprakları buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucu bölümünde biriktirebilirsiniz.

Malzemeler ;
5 adet ayıklanmış enginar yaprakları

Enginar Dolması
İç Malzemeler;
1,5 su bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
6-7 dal maydanoz
6-7 dal dereotu
4 adet yeşil soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı karabiber
Yarım limon  suyu
1/3 su bardağı zeytinyağı

*Enginar yaprakları fazla gelirse dilerseniz kalan yaprakları sonra kullanmak için buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.


Nasıl Yapılır?
1. Ayıklanmış Enginar yaprakları iç malzemeler hazırlanıp yemek yapım aşamasına geçene kadar kararmamaları için limonlu su içinde bekletilir.

2. 1,5 su bardağı pirinç yıkanır derin bir kaba alınır.

3. Pirinç üzerine;
Soğan ince şekilde küp küp doğranarak,
4-5 adet yeşil soğan, 6-7 dal maydanoz ve dereotu ince ince kıyılarak ilave edilir.
Dolma iç malzemeleri


4. Tüm bu malzemeler üzerine, zeytinyağı, tuz, şeker, karabiber ve yarım limon suyu ilave edilir. Tüm malzemeler birbirine geçene kadar karıştırılır.
Enginar Dolması
Enginar Dolması iç malzemeleri


 5. 1 adet enginar yaprağı içine malzeme doldurulur, üzeri başka bir enginar yaprağı kapatılarak tencereye dizilir.
Enginar Dolması Tarifi
Enginar Tarifleri


6.Yaprakları doldurma işlemi bittikten sonra tencerede yer alan yaprakların üzerini geçecek şekilde su doldurulur. Dilerseniz bu esnada biraz zetinyağını üzerinde gezdirebilirsiniz. Yaprakların pişerken açılmaması için bir tabak kapatılır. Tencere kapağı da kapatılarak kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kontrollü pişirilmesi sağlanır.
Enginar Dolması Nasıl Yapılır
Enginar tarifleri


Midye dolma tüketir gibi tüketebilirsiniz.

Good Appetite
Afiyet olsun

Yorumlar