ENGİNAR


enginar nedir
Bu sefer biraz "Enginar" dan bahsetmek istiyorum. Ege, Akdeniz, Marmara bu sebzenin yemeklerine aşinadır. Bilhassa Ege ve Akdeniz …
Ne biliyoruz Enginar hakkında;

Açıkçası Amelia filminde dikkatimi çekmişti şu replik ‘Siz bir sebze bile olamazsınız Monsieur  Colignon, çünkü enginarın bile bir kalbi vardır!’

Evet kalbi olan güzel bir sebzedir Enginar.

Karaciğer dostudur.  Toksin attırıcı özelliği vardır.

Ayrıca  Antik Mısırda doğurganlığın sembolü olarak bilinmiştir.
Yolculuğu  MÖ 5. yüzyılda İtalya'da başlamış olup Hollanda’ya oradan İngiltere’ye  Fransa’ya uzanır. Bir sebze için ne kadar eski bir tarih…

enginar deneyim mutfakta
Yoğun olarak Ege, Akdeniz, Marmara’da yetişir. Sofralarda çeşit çeşit yemeğiyle  yerini alır. Enginar çorbası, enginar yemeği, enginar dolması, enginar pilavı, enginar kalbi, enginar salatası…

Dereotu ve limon ile uyumu yadsınamaz bir gerçek. Zeytinyağı ile uyumuda tartışılamaz bence.

Yağsız, haşlanmış haşlanmamış, kızarmış kızarmamış, etli etsiz farketmez her türlü yenilebilir şekilde doğanın mucizesidir.

Hani derler ya asıl pişireninden yiyeceksin diye he işte bu yemek  tamda böyle… Bu yemeği gerçek yapabilenden yiyeceksin sonrada enginarın müdavimi olacaksınJ

Yemeği, çorbası, dolması, pilavı ayrı enfes;  festivalleri ise dolu doludur.

enginar nasıl seçilir
Lifli yapısı ve yemeklerdeki hafif lezzeti nedeniyle diyet listelerinin başında olması gereklidir.

Bahar gelmişken pazarlarda sık sık rastlamaya başladığımız bu sebze sofralarımızda epey bir yer alacak şu sıralar.

Peki o zaman “Nasıl enginar seçmeliyiz?”
Sapı kurumamış, nemli ve yaprakları olabildiğince yeşil, parlak olmalıdır.


İşte size adım adım Enginar nasıl seçilir?
enginar dolması
1)Sağlıklı, taze bir enginar, büyüklüğüne bağlı  sağlam ve ağır hissettirmelidir. Enginarı yığından kaldırın ve ağırlığını test edin. Boyutuna oranla  iyi bir ağırlığa sahip olduğundan emin olmak için diğer enginarlarla karşılaştırmanız gerekebilir.

2)Enginarın yapraklarını inceleyin.  Sağlıklı, taze bir enginar sıkıca paketlenmiş yeşil yapraklara sahip olacaktır. Yaprakların bir kısmı da mor alt tonlara sahip olabilir

3)Bir enginar seçtiniz ve boyutuna göre  ağır, sağlıklı görünen yapraklara sahip o halde  iyi bir tane seçtiğinizden emin olmak için “gıcırtı” testini kullanın. Enginarı kulağınızın yanında tutun ve yapraklarını parmaklarınızla kaydırın. Bir gıcırtı duyarsanız, enginar son derece tazedir ve satın almaya engel bir durum yoktur.

Ufak bir tüyo daha ; “Ayrıca saplı enginar alıyorsak sapından tutup salladığımızda kafası ileri geri oynuyorsa  o enginar körpedir alınır. Sallanmadan dimdik duruyorsa fazla olgunlaşmıştır. “

Enginarın lezzetini her mevsim yaşamak  isterseniz derin dondurucuda enginarlarınızı şoklama yöntemi ile depolayarak istediğiniz an tüketebilirsiniz.

Güzel günler sizinle olsun.


Yorumlar