Bu sefer biraz "Enginar" dan bahsetmek istiyorum. Ege, Akdeniz, Marmara bu sebzenin yemeklerine
aşinadır. Bilhassa Ege ve Akdeniz …
Ne biliyoruz Enginar hakkında;
Açıkçası Amelia filminde dikkatimi çekmişti şu replik
‘Siz bir sebze bile olamazsınız Monsieur
Colignon, çünkü enginarın bile bir kalbi vardır!’
Evet kalbi olan güzel bir sebzedir Enginar.
Karaciğer dostudur.
Toksin attırıcı özelliği vardır.
Ayrıca Antik
Mısırda doğurganlığın sembolü olarak bilinmiştir.
Yolculuğu MÖ 5.
yüzyılda İtalya'da başlamış olup Hollanda’ya oradan İngiltere’ye Fransa’ya uzanır. Bir sebze için ne kadar eski
bir tarih…
Yoğun olarak Ege, Akdeniz, Marmara’da yetişir.
Sofralarda çeşit çeşit yemeğiyle yerini
alır. Enginar çorbası, enginar yemeği, enginar dolması, enginar pilavı, enginar
kalbi, enginar salatası…
Dereotu ve limon ile uyumu yadsınamaz bir gerçek. Zeytinyağı
ile uyumuda tartışılamaz bence.
Yağsız, haşlanmış haşlanmamış, kızarmış kızarmamış,
etli etsiz farketmez her türlü yenilebilir şekilde doğanın mucizesidir.
Hani derler ya asıl pişireninden yiyeceksin diye he
işte bu yemek tamda böyle… Bu yemeği
gerçek yapabilenden yiyeceksin sonrada enginarın müdavimi olacaksınJ
Yemeği, çorbası, dolması, pilavı ayrı enfes; festivalleri ise dolu doludur.
Lifli yapısı ve yemeklerdeki hafif lezzeti nedeniyle
diyet listelerinin başında olması gereklidir.
Bahar gelmişken pazarlarda sık sık rastlamaya
başladığımız bu sebze sofralarımızda epey bir yer alacak şu sıralar.
Peki o zaman “Nasıl enginar seçmeliyiz?”
Sapı kurumamış, nemli ve yaprakları olabildiğince yeşil, parlak olmalıdır.
İşte size adım adım “Enginar nasıl seçilir?”
1)Sağlıklı, taze bir enginar, büyüklüğüne bağlı sağlam ve ağır hissettirmelidir. Enginarı
yığından kaldırın ve ağırlığını test edin. Boyutuna oranla iyi bir ağırlığa sahip olduğundan emin olmak
için diğer enginarlarla karşılaştırmanız gerekebilir.
2)Enginarın
yapraklarını inceleyin. Sağlıklı, taze bir
enginar sıkıca paketlenmiş yeşil yapraklara sahip olacaktır. Yaprakların
bir kısmı da mor alt tonlara sahip olabilir
3)Bir enginar seçtiniz ve boyutuna göre ağır, sağlıklı görünen yapraklara sahip o
halde iyi bir tane seçtiğinizden emin
olmak için “gıcırtı” testini kullanın. Enginarı kulağınızın yanında tutun ve
yapraklarını parmaklarınızla kaydırın. Bir gıcırtı duyarsanız, enginar son derece
tazedir ve satın almaya engel bir durum yoktur.
Ufak bir tüyo
daha ; “Ayrıca saplı enginar alıyorsak sapından tutup salladığımızda kafası
ileri geri oynuyorsa o enginar körpedir
alınır. Sallanmadan dimdik duruyorsa fazla olgunlaşmıştır. “
Enginarın lezzetini her mevsim yaşamak isterseniz derin dondurucuda enginarlarınızı
şoklama yöntemi ile depolayarak istediğiniz an tüketebilirsiniz.
Güzel günler sizinle olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder