![]() |
Azerbaycan Yarpaq Dolma |
Bu sıralar çevrem Azerbaycanlı dostlarla çevrili. Hal böyle olunca, o güçlü mutfak kültürlerine kayıtsız kalmak mümkün mü? Ballandıra ballandıra anlattıkları yarpaq dolması, yani yaprak sarma, beni de cezbetti.
Bu yıl da
mutfağımda eksik etmediğim Manisalı bir
dostumuzdan gelen salamura yapraklar, bu tarif için adeta
"beni kullan!" diye bekliyordu.
Sarma, bizim
kültürümüzde baş tacıdır. Ama öyle bir yemektir ki, 200
metrede bir tarif değiştirir. İşte bugün sizinle, kuyruk yağı
ve etin başrol olduğu bir Azerbaycan dolması yapacağız. Hem geleneksel, hem lezzetli😊
Bu dolmanın asıl olayı etinin yağının bol pirincinin az olması
Aşağıda paylaşacağım malzemelerden tantuni şeklinde ince doğranmış kuşbaşı et yerine çekilmiş kıymada tercih edebilirsiniz. Yalnız kıyma tercih edecekseniz iç harcı oluştururken çiğden koymalısınız 😉
Az öncede belirttiğim gibi salamura Manisa yaprağı
kullanacağım. Sizde salamura yaprak kullanacaksanız tavsiyem: Yaprakları tuzunu
gidermek için yıkayın. Hatta sıkarak salamura suyundan arındırıp sıcak su dolu
bir kabın içinde iç harç yapılana kadar bekletebilirsiniz.
Malzemeler:
-500 gram kuşbaşı (tantuni şeklinde ufak ufak doğranmış)
et
-Kullanılan et miktarının görsel olarak ¼ ü kadar pirinç
- Kullanılan et miktarının görsel olarak ¼ ü kadar Kuzu
Kuyruk Yağı
-1 adet Soğan (isteğe bağlı/ et ile beraber kavurmak
için)
-1 adet Soğan (minik doğranmış ya da rendelenmiş suyundan
arındırılmış)
-1 tatlı kaşığı Domates Salçası
-1 tatlı kaşığı Biber Salçası
-Karabiber
-Pulbiber
-Tuz
-Zerdeçal çok az (ben hiç kullanmadım)
-Yarım demet taze Kişniş (eğer taze Kişniş yok ise yarım
demet ince doğranmış Maydanoz+Dereotu tercih edebilirsiniz😉 ben
öyle yaptım😊)
-Birkaç parça Tereyağı
Nasıl Yapılır?
1.
Öncelikle benim gibi kuşbaşı et kullanacaksanız
tantuni gibi mini mini doğranmış olmalı. Sonrasında bu eti kavuruyoruz. İster
sade şekilde kavurun ister soğanla beraber kavurun. Tabii ki iç harçta
kullanacağımız soğanı ayrı tutuyoruz. Ben soğanla beraber kavurdum. Kavurduktan
sonra en az yarım saat dinlendirdim soğumaya bıraktım.
Yine dip not ekleyeyim: Kıymada
kullanabilirsiniz. Kıyma kullanacaksanız kavurma aşamasını atlayıp çiğden iç
harcı hazırlamaya devam edebilirsiniz.
2. Harcı hazırlayacağımız derin bir kaba
kullanacağımız pirinci yıkadıktan sonra alıyoruz.
3. Üzerine çiğ kuzu kuyruk yağını ekliyoruz.
4. Sonra kavurduğumuz etleri ekliyoruz. Etlerin çok
sıcak olmamasına dikkat ediniz. İçine eklenecek yeşilliklerin tadını erkenden
ortaya çıkarıp iç harcın kollektif tadını bozacaktır.
5. Üzerine minik minik doğradığınız ya da
rendeleyip acı suyundan arındırdığınız soğanı ekliyoruz. Ben rendeleyerek
kullanmayı tercih ettim. İsterseniz mutfak robotundan da geçirebilirsiniz.
6.
Domates ve Biber Salçasını ekliyoruz.
7.
Tuz, Karabiber, Pul Biber eklenir.
8.
Elimde taze kişniş yoktu. Alternatif olarak
tat kombinasyonuyla yerine geçebilecek maydanoz+dereotu kombinasyonunu tercih
ettim. İnce ince kıyıp İç harca ekliyoruz. Yeşillik fazla olmamalı tadı baskın
olmamalı burasıda ayrı bir önemli nokta😊
9.
Ve son olarak küçük küplere bölünmüş birkaç
parça tereyağı eklenerek harç karıştırılır.
Da da
da dammm İç Harcımız Hazır✨
SARMA
Şimdi sıra Manisa Yapraklarının maharetinde😉
Yaprak sarmaktan nefret ederim. O yüzden kendime göre
geliştirdiğim yöntemimle hızlı bir şekilde bu işle başa çıkıyorum.
Temiz bir tezgaha olabildiğince yaprakları açarak iç harcını
tek tek yerleştirip yaprakları tek tek kapatıyorum. İsteyene alternatif olsun 😊
Bu dolmanın diğer sevdiğim bir diğer yanı sarım şekli
pratik oluyor. Kalem gibi şekil vermek yerine kenarlarından kapatarak
sarıyorsunuz. Çok gevşek ya da çok sıkı sarmamaya dikkat ediniz.
Sarılan yapraklar tencereye yerleştirilir. Size bir tavsiye daha vereyim. Toprak Tencerede mükemmel oluyor.
Tencereye yerleştirilen yaprakların üzerine herhangi bir
ısıya dayanıklı tabak ile bastırılarak üzeri kapatılır. Bir miktar su eklenir.
Tavsiyem sarmaların üst seviyesini geçmeyecek şekilde su seviyesi sınır olsun.
Tencere kapağı da kapatılır. Orta ateşte yaklaşık 45-50
dakika pişmeye bırakılır.
İster yoğurtla ister ağzınızdan yağı aka aka sade bir
şekilde tüketebilirsiniz.
Deneyen Herkese
NUŞ OLSUN!🍀
Yorumlar
Yorum Gönder