Nuş Olsun - Azerbaycan Usulü Etli Sarma – (Yarpaq Dolma)

Azerbaycan Yarpaq Dolma

 Bu sıralar çevrem Azerbaycanlı dostlarla çevrili. Hal böyle olunca, o güçlü mutfak kültürlerine kayıtsız kalmak mümkün mü? Ballandıra ballandıra anlattıkları yarpaq dolması, yani yaprak sarma, beni de cezbetti.

Bu yıl da mutfağımda eksik etmediğim Manisalı bir dostumuzdan gelen salamura yapraklar, bu tarif için adeta "beni kullan!" diye bekliyordu.

Sarma, bizim kültürümüzde baş tacıdır. Ama öyle bir yemektir ki, 200 metrede bir tarif değiştirir. İşte bugün sizinle, kuyruk yağı ve etin başrol olduğu bir Azerbaycan dolması yapacağız. Hem geleneksel, hem lezzetli😊

Bu dolmanın asıl olayı etinin yağının bol pirincinin az olması

Aşağıda paylaşacağım malzemelerden tantuni şeklinde ince doğranmış kuşbaşı et yerine çekilmiş kıymada tercih edebilirsiniz. Yalnız kıyma tercih edecekseniz iç harcı oluştururken çiğden koymalısınız 😉

Az öncede belirttiğim gibi salamura Manisa yaprağı kullanacağım. Sizde salamura yaprak kullanacaksanız tavsiyem: Yaprakları tuzunu gidermek için yıkayın. Hatta sıkarak salamura suyundan arındırıp sıcak su dolu bir kabın içinde iç harç yapılana kadar bekletebilirsiniz. 

Malzemeler:

-500 gram kuşbaşı (tantuni şeklinde ufak ufak doğranmış) et

-Kullanılan et miktarının görsel olarak ¼ ü kadar pirinç

- Kullanılan et miktarının görsel olarak ¼ ü kadar Kuzu Kuyruk Yağı

-1 adet Soğan (isteğe bağlı/ et ile beraber kavurmak için)

-1 adet Soğan (minik doğranmış ya da rendelenmiş suyundan arındırılmış)

-1 tatlı kaşığı Domates Salçası

-1 tatlı kaşığı Biber Salçası

-Karabiber

-Pulbiber

-Tuz

-Zerdeçal çok az (ben hiç kullanmadım)

-Yarım demet taze Kişniş (eğer taze Kişniş yok ise yarım demet ince doğranmış Maydanoz+Dereotu tercih edebilirsiniz😉 ben öyle yaptım😊)

-Birkaç parça Tereyağı

Nasıl Yapılır?

1.    Öncelikle benim gibi kuşbaşı et kullanacaksanız tantuni gibi mini mini doğranmış olmalı. Sonrasında bu eti kavuruyoruz. İster sade şekilde kavurun ister soğanla beraber kavurun. Tabii ki iç harçta kullanacağımız soğanı ayrı tutuyoruz. Ben soğanla beraber kavurdum. Kavurduktan sonra en az yarım saat dinlendirdim soğumaya bıraktım.

Yine dip not ekleyeyim: Kıymada kullanabilirsiniz. Kıyma kullanacaksanız kavurma aşamasını atlayıp çiğden iç harcı hazırlamaya devam edebilirsiniz.

et kavurma
tantuni



2. Harcı hazırlayacağımız derin bir kaba kullanacağımız pirinci yıkadıktan sonra alıyoruz.

pirinç

3.  Üzerine çiğ kuzu kuyruk yağını ekliyoruz.

kuzu kuyruk yağı

4.   Sonra kavurduğumuz etleri ekliyoruz. Etlerin çok sıcak olmamasına dikkat ediniz. İçine eklenecek yeşilliklerin tadını erkenden ortaya çıkarıp iç harcın kollektif tadını bozacaktır.

azerbaycan dolması

5.   Üzerine minik minik doğradığınız ya da rendeleyip acı suyundan arındırdığınız soğanı ekliyoruz. Ben rendeleyerek kullanmayı tercih ettim. İsterseniz mutfak robotundan da geçirebilirsiniz.

azerbaycan dolması içi nasıl hazırlanır


6.    Domates ve Biber Salçasını ekliyoruz.

nuş olsun

7.    Tuz, Karabiber, Pul Biber eklenir.

azerbaycan mutfağı

8.    Elimde taze kişniş yoktu. Alternatif olarak tat kombinasyonuyla yerine geçebilecek maydanoz+dereotu kombinasyonunu tercih ettim. İnce ince kıyıp İç harca ekliyoruz. Yeşillik fazla olmamalı tadı baskın olmamalı burasıda ayrı bir önemli nokta😊

yarpaq dolması

9.    Ve son olarak küçük küplere bölünmüş birkaç parça tereyağı eklenerek harç karıştırılır.

Geleneksel dolma tarifi

Da da da dammm İç Harcımız Hazır

kavurmalı dolma
azerbaycan dolma harcı hazırlığı

SARMA

Şimdi sıra Manisa Yapraklarının maharetinde😉

Yaprak sarmaktan nefret ederim. O yüzden kendime göre geliştirdiğim yöntemimle hızlı bir şekilde bu işle başa çıkıyorum.

Temiz bir tezgaha olabildiğince yaprakları açarak iç harcını tek tek yerleştirip yaprakları tek tek kapatıyorum. İsteyene alternatif olsun 😊

yaprak nasıl sarılır?

Bu dolmanın diğer sevdiğim bir diğer yanı sarım şekli pratik oluyor. Kalem gibi şekil vermek yerine kenarlarından kapatarak sarıyorsunuz. Çok gevşek ya da çok sıkı sarmamaya dikkat ediniz. 

yaprak sarması nasıl sarılır


Sarılan yapraklar tencereye yerleştirilir. Size bir tavsiye daha vereyim. Toprak Tencerede mükemmel oluyor.

asma yaprağı ile dolma yapımı
dolma
dolma tarifi


Tencereye yerleştirilen yaprakların üzerine herhangi bir ısıya dayanıklı tabak ile bastırılarak üzeri kapatılır. Bir miktar su eklenir. Tavsiyem sarmaların üst seviyesini geçmeyecek şekilde su seviyesi sınır olsun. 

dolma nasıl pişirilir
dolma pişirme yöntemleri

Tencere kapağı da kapatılır. Orta ateşte yaklaşık 45-50 dakika pişmeye bırakılır.

İster yoğurtla ister ağzınızdan yağı aka aka sade bir şekilde tüketebilirsiniz.


Deneyen Herkese 

NUŞ OLSUN!🍀





































Yorumlar