Dans Eden Pasta – PAVLOVA Tarifi


Pavlova

Ne zaman çilek vakti başlasa bu tatlıyı yapmak benim için geleneksel olmuştur.  Hem isminin zarifliği ve görüntüsüyle bütünleşen zerafeti bu pastayı yapmam için beni daha da cezbeder. Ne zamandan beridir tarifini paylaşmak istediğim bir pasta olup, yapım aşaması aşırı özen ve titizlik gerektirmesinden ziyade uzun bir süreç olduğu için ertelemiştim. 

Çilek

Fakat bu sene Çilek festivalinin içine düşünce ve şu son 8 senedir tatmadığım tatlılıkta çilekleri tadınca bu sefer bu tarifi paylaşmaktan beni hiçbir şey alı koyamadı. Festival sonrası bilmem kaçıncı kez Emiralemden çilek siparişi verdiğimi hatırlamıyorum bu sene.

Sizce de öyle değil mi? Renkler, görsellik şahane.

Muhteşem görselliğini yakaladığım an kendimi mutfakta yenilmez ilan ediyorum 😊 o kadar yani

Özellikle mutfakta vakit geçirmeyi sevenler için yapım aşaması yarım mesai alabilmektedir. Her ne kadar mutfakta vakit geçirmeyi sevsem de  bu benim için sonraki 3 gün mutfaktan uzak kalma süresi anlamı taşımakta😊

Pavlova: Dans eden pasta

Bilirsiniz hikayesini balerin olan Anna Pavlova dan esinlenerek bir şefin ortaya çıkardığı pastadır. Yarattığı etkinin cazibesine bakar mısınız? Kaç tane restaurant menüsünde yer almıştır. Kim bilir zamanında kimlere special olarak sunulmuştur. Kaç ülke bu yaratıcı pasta ile beraber Anna Pavlova dan haberdardır.

Meyve olarak her şeyi kullanabilirsiniz. Uyumlu tatları yakalama yaratıcılığınıza kalmış.

Gelelim öncelikle püf noktalarına:

Öncelikle bolca çırpıyoruz. Bu yüzden kesinlikle el mikseriniz olmalı.

Malzemeleri aşama aşama yavaş yavaş ekliyoruz. Ve malzemeleri eklerken dağıtarak eklemeye dikkat ediyoruz.

Fırını alt üst fansız şekilde 150 derecede önceden ısıtıyoruz.

Bezeyi fırına verirken dereceyi düşürüp yaklaşık 1 saat  10 dakika fırında pişiriyoruz. Fırında pişirme sonrası bezenin hızlı bir şekilde çökmesini engellemek için fırın kapağını ayrıca 1 saat boyunca kesinlikle açmıyoruz. 2 saat bu şekilde tamamlanıyor geri kalan 1 saat yapım ve bekleme süresini sayarsak 4 saati rahat bir şekilde gözden çıkarmalısınız.

Ve fırın ısınırken diğer taraftan pasta tabanını oluşturacak dev bezemizi yapmaya girişiyoruz. 😊

Malzemeler:

Tabanı;

-3 Yumurta Beyazı (oda sıcaklığında)

-Bir tutam Tuz

-1 su bardağından 1 parmak eksik Pudra Şekeri

-2 çorba kaşığı Toz Şeker

-1 paket Vanilin

-1 silme tatlı kaşığı Buğday Nişastası ya da Mısır Nişastası (Ben buğday nişastası kullandım)

-1 tatlı kaşığı Sirke (isteğe bağlı)


Kreması;

-1 Yumurta Sarısı

-3 kaşık Toz Şeker

-3 kaşık Süt

-180 gram Labne Peynir

-100 ml (Yarım Paket) Krema


Üzeri;

Çilek

Yaban Mersini

Nane 

-Belirttiğim gibi meyve olarak herşeyi kullanabilirsiniz. Uyumlu tatları yakalama yaratıcılığınıza kalmış 😊


GEREKLİ ARAÇ GEREÇLER

El mikseri

Çırpma Teli

Süzgeç- Elek

Yağlı Kağıt


Nasıl Yapılır?

Tabanı;

1.3 yumurta beyazı (oda sıcaklığında), Bir tutam tuz bu ikisini birazcık çırpıyoruz. Yaklaşık 3-4 dakika sürüyor. Çırpılan kaseyi ters çevirdiğinizde düşmeyecek kıvamda olması gerekiyor.

Pavlova Pasta Tabanı
Pavlova Bezesi
Pavlova Beze

2. Sonraki aşama kar kar olan yumurta beyazına 1 su bardağı pudra şekerini 3 kaşık eleyerek ekleyip 15 saniye çırpıyoruz. 1 su bardağı pudra şekeri bitene dek bu şekilde eklemeler yapıp 15 er saniye çırpmaya devam ediyoruz. Her ekleme ve çırpmada gittikçe koyulaştığını göreceksiniz. Çırpma teli ucundaki kalıntılarının dik bir şekilde durmasından kıvamının gittikçe yoğunlaştığını anlayabiliriz.

Pavlova Hamuru
beze tarifi

3. 2 çorba kaşığı toz şekeri de yavaş yavaş ilave ederek yine 15 er saniye çırparak tarifin aşamalarında ilerliyoruz 😉

pavlova bezesi nasıl yapılır

4. Vanilin ve nişastayı elekten geçirerek ekliyoruz. Bu sefer çırpmıyoruz. Kabarmış halde olan puf puf yumurta akını söndürmeden kenardan üzerine kapama yöntemiyle spatula kullanarak içine ala ala malzemeleri birleştirmeye çalışıyoruz. Tek yöne doğru ilerliyoruz. İleri geri hareket etmek yok. Kesinlikle karıştırmak yok.

Pavlova Hamuru

5. 1 tatlı kaşığı sirke ekliyoruz (üzüm ya da elma sirkesi farketmez). Aynı şekilde tek yöne doğru üzerini kapama yöntemiyle malzemeyi söndürmeden karıştırıyoruz.

pavlova malzemeleri
Fırın tepsimize (fırın tepsimizi fırında ısıtmıyoruz aman dikkat) yağlı  kağıdımızı seriyoruz.

Yağlı kağıt önemli ve gerekli.

6. Artık dev bezemizi yağlı kağıt üzerine boşaltıp kaşık yardımıyla şekil veriyoruz. Ortasını birazcık düzleştirerek çukur bırakıp, kenarları dalgalı olacak şekilde yükselterek şekil veriyoruz. Bir nevi Yanardağ görünümünde oluyor.

pavlova nasıl pişirilir?
pavlova tabanı beze yapımı
pavlova şekli
Pavlova Bezesi Şekili nasıl olmalı

7. 150 derecede ısınmış fırının derecesini 120 dereceye düşürerek aynı şekilde fansız olarak ayarlayıp tepsimizi fırına veriyoruz. 1 saat 10 dakika boyunca 120 derecede fansız olarak kontrollü şekilde pişiriyoruz.

pavlova keki

Kreması için

1.Direkt ısıya maruz bırakmadan benmari usulü olarak ısınmış suyun üzerinde arada boşluk olacak şekilde kase yerleştirip içine

1 yumurta sarısı

3 kaşık Toz Şeker

3 kaşık süt

Malzemeleri koyarak 3- 4 dakika karıştırarak homojen kıvama getirip bir taraftan hafiften ısıtmış oluyoruz. (Bu aşamayı, ben çaydanlık altını ve üzerine uyacak bir kase kullanarak yaptım)


pavlova kreması hazırlığı

pavlova kreması
pavlova pasta kreması

2.Sonra bu kabı tezgaha alıp 5 dakika ara ara karıştırarak soğumasını bekliyoruz.

Pavlova Pasta Kreması

3. 180 gram labne peyniri ekleyerek çırpıcı yardımıyla malzemeleri karıştırıyoruz.

Ayrıca Yarım paket 100 ml krema ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz.

pavlova kreması

Kremamız hazır artık tabanının pişmesini bekliyoruz 😊

Tabanı piştikten sonra kapağını açmadan fırını kapatıp 1 saat daha fırının kendi ısısıyla bezeyi içerde tutuyoruz.

Süre sonunda tabanı çıkarıp uygun bir sunum tabağına bezeyi alarak pavlovamızı oluşturmaya başlıyoruz.


Kremayı ortasına döküp yayıyoruz. Meyveleri kendi zevkimize göre yerleştiriyoruz.


İşte bu kadar

İster çay ile ister çeşitli kahvelerin yanında sunarak tüketebilirsiniz.

Tarifi yapmak 5 saat tüketmek ise yarım saat sürdü😊

Blog içeriğini hazırlamak ise 3 gün


Afiyet Olsun

🍓

GOOD APPETİTE









Yorumlar