Ne zaman çilek vakti başlasa bu tatlıyı yapmak benim için geleneksel olmuştur. Hem isminin zarifliği ve görüntüsüyle bütünleşen zerafeti bu pastayı yapmam için beni daha da cezbeder. Ne zamandan beridir tarifini paylaşmak istediğim bir pasta olup, yapım aşaması aşırı özen ve titizlik gerektirmesinden ziyade uzun bir süreç olduğu için ertelemiştim.
Fakat bu sene Çilek festivalinin içine düşünce ve şu son
8 senedir tatmadığım tatlılıkta çilekleri tadınca bu sefer bu tarifi
paylaşmaktan beni hiçbir şey alı koyamadı. Festival sonrası bilmem kaçıncı kez
Emiralemden çilek siparişi verdiğimi hatırlamıyorum bu sene.
Sizce de öyle değil mi? Renkler, görsellik şahane.
Muhteşem görselliğini yakaladığım an kendimi mutfakta
yenilmez ilan ediyorum 😊 o kadar yani
Özellikle mutfakta vakit geçirmeyi sevenler için yapım
aşaması yarım mesai alabilmektedir. Her ne kadar mutfakta vakit geçirmeyi
sevsem de bu benim için sonraki 3 gün
mutfaktan uzak kalma süresi anlamı taşımakta😊
Pavlova: Dans eden pasta
Bilirsiniz hikayesini balerin olan Anna Pavlova dan
esinlenerek bir şefin ortaya çıkardığı pastadır. Yarattığı etkinin cazibesine
bakar mısınız? Kaç tane restaurant menüsünde yer almıştır. Kim bilir zamanında
kimlere special olarak sunulmuştur. Kaç ülke bu yaratıcı pasta ile beraber Anna
Pavlova dan haberdardır.
Meyve olarak her şeyi kullanabilirsiniz. Uyumlu tatları yakalama yaratıcılığınıza kalmış.
Gelelim öncelikle püf noktalarına:
Öncelikle bolca çırpıyoruz. Bu yüzden kesinlikle el
mikseriniz olmalı.
Malzemeleri aşama aşama yavaş yavaş ekliyoruz. Ve
malzemeleri eklerken dağıtarak eklemeye dikkat ediyoruz.
Fırını alt üst fansız şekilde 150 derecede önceden
ısıtıyoruz.
Bezeyi fırına verirken dereceyi düşürüp yaklaşık 1
saat 10 dakika fırında pişiriyoruz.
Fırında pişirme sonrası bezenin hızlı bir şekilde çökmesini engellemek için
fırın kapağını ayrıca 1 saat boyunca kesinlikle açmıyoruz. 2 saat bu şekilde
tamamlanıyor geri kalan 1 saat yapım ve bekleme süresini sayarsak 4 saati rahat
bir şekilde gözden çıkarmalısınız.
Ve fırın ısınırken diğer taraftan pasta tabanını
oluşturacak dev bezemizi yapmaya girişiyoruz. 😊
Malzemeler:
Tabanı;
-3 Yumurta Beyazı (oda sıcaklığında)
-Bir tutam Tuz
-1 su bardağından 1 parmak eksik Pudra Şekeri
-2 çorba kaşığı Toz Şeker
-1 paket Vanilin
-1 silme tatlı kaşığı Buğday Nişastası ya da Mısır Nişastası (Ben buğday nişastası kullandım)
-1 tatlı kaşığı Sirke (isteğe bağlı)
Kreması;
-1 Yumurta Sarısı
-3 kaşık Toz Şeker
-3 kaşık Süt
-180 gram Labne Peynir
-100 ml (Yarım Paket) Krema
Üzeri;
Çilek
Yaban Mersini
Nane
-Belirttiğim gibi meyve olarak herşeyi kullanabilirsiniz.
Uyumlu tatları yakalama yaratıcılığınıza kalmış 😊
GEREKLİ ARAÇ GEREÇLER
El mikseri
Çırpma Teli
Süzgeç- Elek
Yağlı Kağıt
Nasıl Yapılır?
Tabanı;
1.3 yumurta beyazı (oda sıcaklığında), Bir tutam tuz bu
ikisini birazcık çırpıyoruz. Yaklaşık 3-4 dakika sürüyor. Çırpılan kaseyi ters
çevirdiğinizde düşmeyecek kıvamda olması gerekiyor.
2. Sonraki aşama kar kar olan yumurta beyazına 1 su
bardağı pudra şekerini 3 kaşık eleyerek ekleyip 15 saniye çırpıyoruz. 1 su
bardağı pudra şekeri bitene dek bu şekilde eklemeler yapıp 15 er saniye
çırpmaya devam ediyoruz. Her ekleme ve çırpmada gittikçe koyulaştığını
göreceksiniz. Çırpma teli ucundaki kalıntılarının dik bir şekilde durmasından
kıvamının gittikçe yoğunlaştığını anlayabiliriz.
3. 2 çorba kaşığı toz şekeri de yavaş yavaş ilave ederek
yine 15 er saniye çırparak tarifin aşamalarında ilerliyoruz 😉
4. Vanilin ve nişastayı elekten geçirerek ekliyoruz. Bu
sefer çırpmıyoruz. Kabarmış halde olan puf puf yumurta akını söndürmeden kenardan üzerine kapama yöntemiyle spatula kullanarak içine ala ala malzemeleri birleştirmeye
çalışıyoruz. Tek yöne doğru ilerliyoruz. İleri geri hareket etmek yok.
Kesinlikle karıştırmak yok.
5. 1 tatlı kaşığı sirke ekliyoruz (üzüm ya da elma
sirkesi farketmez). Aynı şekilde tek yöne doğru üzerini kapama yöntemiyle
malzemeyi söndürmeden karıştırıyoruz.
Yağlı kağıt önemli ve gerekli.
6. Artık dev bezemizi yağlı kağıt üzerine boşaltıp kaşık
yardımıyla şekil veriyoruz. Ortasını birazcık düzleştirerek çukur bırakıp,
kenarları dalgalı olacak şekilde yükselterek şekil veriyoruz. Bir nevi Yanardağ
görünümünde oluyor.
7. 150 derecede ısınmış fırının derecesini 120 dereceye
düşürerek aynı şekilde fansız olarak ayarlayıp tepsimizi fırına veriyoruz. 1
saat 10 dakika boyunca 120 derecede fansız olarak kontrollü şekilde
pişiriyoruz.
Kreması için
1.Direkt ısıya maruz bırakmadan benmari usulü olarak
ısınmış suyun üzerinde arada boşluk olacak şekilde kase yerleştirip içine
1 yumurta sarısı
3 kaşık Toz Şeker
3 kaşık süt
Malzemeleri koyarak 3- 4 dakika karıştırarak homojen kıvama getirip bir taraftan hafiften ısıtmış oluyoruz. (Bu aşamayı, ben çaydanlık altını ve üzerine uyacak bir kase kullanarak yaptım)
3. 180 gram labne peyniri ekleyerek çırpıcı yardımıyla
malzemeleri karıştırıyoruz.
Ayrıca Yarım paket 100 ml krema ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz.
Kremamız hazır artık tabanının pişmesini bekliyoruz 😊
Tabanı piştikten sonra kapağını açmadan fırını kapatıp 1
saat daha fırının kendi ısısıyla bezeyi içerde tutuyoruz.
Süre sonunda tabanı çıkarıp uygun bir sunum tabağına
bezeyi alarak pavlovamızı oluşturmaya başlıyoruz.
Kremayı ortasına döküp yayıyoruz. Meyveleri kendi zevkimize göre yerleştiriyoruz.
İşte bu kadar
İster çay ile ister çeşitli kahvelerin yanında sunarak
tüketebilirsiniz.
Tarifi yapmak 5 saat tüketmek ise yarım saat sürdü😊
Blog içeriğini hazırlamak ise 3 gün
Afiyet Olsun
🍓
GOOD APPETİTE
Yorumlar
Yorum Gönder