Doğalından Karadut Reçeli Tarifi

 

kıvamında karadut reçeli
Karadut Reçeli

Dondurma yapımında çok fazla kullanılan bir meyve olup son zamanlarda birçok doğal olan ya da fabrikasyon hiçte doğal olmayan üretim özlerinin satılmasıyla gündemdedir. Her yiyecek gibi fazlasıyla vitamin ve şifa deposudur. Bizzat deneyimlemiş ve deneyimletmiş biri olarak ağız içi yara ve aftlara iyi geldiğini emin bir şekilde belirtebilirim. Reçeli, pekmezi, ezmesi, şurubu farketmez. 

Yalnız ufak bir nokta var…

Çok fazla karadut çeşidi var. Her karaduttan aynı oranda aynı şifayı almak mümkün olmayabilir. Bilge kadınlardan edindiğim bilgiler doğrultusunda; daha iri taneli ve ermiş olanları yani olgunlaşmış olanlarının bu konuda öncelikli tercih edilmesi gerektiğini belirtebilirim. Bu karadutların olgunlarının tatlarının daha tatlımsı, olgun olmayanların ise daha ekşimsi olduğu bilgisini de edinmiş bulunuyorum. Aydın yöresi ve çevresinde şıra dutu olarakta geçmekte.

Karadut

Gelelim benim ağacından direkt organik şekilde edindiğim karadutlara 😊

Şıra dutlarının tarifine uymayan bir karadut çeşidi. Taneleri iri değil ve olgunlarının tadı tatlımsı pek sayılmaz ama aroması var.

Şıra dutu çok aradım. Yalnız yine edindiğim bilgiler doğrultusunda nadir bulunduğunu öğrendim. Denk gelebilmek ciddi bir mesele. Bende mesele edindim kendime durduk yere😊 Bulacağım seni şıra dutu

Her neyse topladığımız karadutlar hemen hemen her yerde rastlayabileceğiniz şıra dutu kadar yüksek şifa kudreti olmasa da buna rağmen şifalı bir karadut.

Eeevvvet

Geçmiş senelerden de edindiğim tecrübeler doğrultusunda hareket ederek reçel tarifiyle karşınızdayım.

Püf noktaları ile…

Ben direkt ağacından toplamış olsam da marketlerde küçük paketler içinde satılan karadutlardan bir farkını göremedim. Yani demem o ki marketlerde de asıl karaduta (şıra dut) rastlamak düşük bir olasılık. Neyse artık nasıl tanıyabileceğimizi duyusal olarak biliyoruz (İri taneli ve olgunlaşmışların tadı tatlımsı).

Belirtmeliyim ki bu dutlar günlerce dolapta bekletmeye gelmiyor. Çoğu meyveyi buzdolabında bekleterek uzun bir süre taze tutabiliriz. Dutları çilek gibi düşünün bozulmaya meyilliler o yüzden mümkün olduğunca kısa sürede tüketmek şart.

Ya da direkt dondurucuda da saklayarak kullanabilirsiniz.

Ayrıca reçel yapacağınız zaman bu meyve şekerde 1 gece ya da uzun saatlerce bekletilmemeli. Çünkü sirkeleşiyor Bizzat yaşandı.

Bu şekerleme faslını başarıyla geçtiğinizde pişirme etabında muhakkak sık aralıklarla ocağı kontrol etmeniz gerekli. Birden koyulaşıp yanma kıvamına geçebiliyor. Bu da bizzat yaşandı

Demem o ki hadi tarife geçelim.

Ön Hazırlık: 

Karadutlar sudan geçirilir ve suyunun süzülmesi beklenir. (Detaylı yıkamaktan ziyade yapı itibariyle hassas ve renginin boyasını direkt dış ortama veren bir meyve  olduğundan hızlı bir şekilde sudan geçirebilirsiniz. )

Tercihimi saplarını ayıklamamaktan yana kullandım. Sizde bu şekilde tarifi uygulayabilirsiniz. Saplarının ayıklanmamasının bir sakıncası yok. Sonuç olarak hoş, kendinden bir görüntüsü oldu.💖

Malzemeler : (Ölçüler göz kararı ile alındı.)

-Yaklaşık 1 kilo Karadut

-3 veya 3,5 su bardağı Toz Şeker (200 ml lik su bardağı)

-Birkaç damla Limon Suyu ( ya da 1 çay kaşığı Limon Tuzu) Kaynarken ocaktan almaya yakın atılacak

-1 çay bardağı Su


Nasıl Yapılır? 

1. Temizlenen karadutlar reçel yapılacak tencere içine alınır. Verilen ölçüyü dikkate almadan üzerini hafif kapatacak şekilde toz şeker kullanabilirsiniz.

Karadut

karadut reçeli nasıl yapılır

2.    Tencerenin kapağı kapatılarak yaklaşık 5 saat dinlenmeye bırakılır. ( Süreyi fazla uzun tutmamaya dikkat edin. Şeker içinde bekleme süresi uzadıkça sirkeleşme meydana geliyor.)

karadut reçeli tarifi

3. 5 saat süre sonunda karadutların bir nebze suyunu bıraktığını yalnız hala şeker tanelerinin ve bölümlerinin olduğunu görüyor olabiliriz. Bir kaşık yardımıyla karıştıralım.


4.    1 çay bardağı kadar su ilave edelim. Tekrar karıştıralım. Artık tencere kapağını kapatarak ocağa alabiliriz.( İlk yarım saat kapağı kapalı pişirelim, sonra kapağı açık pişirmeye devam edelim)(Şeker tam olarak çözülemediğinden bir miktar su ilave etmek gerekiyor. Siz bu miktarı kullandığınız ölçüye göre daha düşük ya da yüksek tutabilirsiniz)
Karadut reçeli püf noktaları

5.   İlk yarım saatte kapağı kapalı şekilde kısık ateşte pişirelim. Sonra kapağını açarak orta seviye ateşte kontrollü şekilde kıvamını sık sık kontrol ederek pişirelim. Özellikle kaynamaya başladıktan sonra kontrollerimizi arttıralım.


6.    Kıvamı tatmin ettiğinde ocaktan almaya yakın içine birkaç damla limon suyu ya da 1 çay kaşığı limon tuzu ekleyip karıştıralım. Birkaç dakika daha kaynadıktan sonra ocaktan alabiliriz.


Buzdolabında saklamak koşuluyla dilerseniz biraz soğuduktan sonra cam kavanoz ya da kaplara kaldırabilirsiniz.


Ben reçel tamamen soğuduktan sonra cam kavanoza doldurdum ve direkt buzdolabında saklamaya başladım. Herhangi bir şekerlenme sorunu yaşamadım.

Eğer yeteri kadar kaynattığınızı düşünüp bir türlü kıvamının dilediğiniz gibi koyu olmadığını düşünüyorsanız;
Reçelinizi ocaktan aldıktan sonra tencereyle ağzı açık kalacak şekilde üzeri tülbent ile örtülerek güneş altında bir iki gün bekletebilirsiniz. Sonrası malum cam kavanoz ya da kaplarla direkt buzdolabına😊
reçel
                    
                      Afiyet olsun

                          🌼

                     Good Appetite


Yorumlar