Karadut Reçeli |
Dondurma yapımında çok fazla kullanılan bir meyve olup
son zamanlarda birçok doğal olan ya da fabrikasyon hiçte doğal olmayan üretim
özlerinin satılmasıyla gündemdedir. Her yiyecek gibi fazlasıyla vitamin ve şifa
deposudur. Bizzat deneyimlemiş ve deneyimletmiş biri olarak ağız içi yara ve
aftlara iyi geldiğini emin bir şekilde belirtebilirim. Reçeli, pekmezi, ezmesi,
şurubu farketmez.
Yalnız ufak bir nokta var…
Çok fazla karadut çeşidi var. Her karaduttan aynı oranda
aynı şifayı almak mümkün olmayabilir. Bilge kadınlardan edindiğim bilgiler
doğrultusunda; daha iri taneli ve ermiş olanları yani olgunlaşmış olanlarının bu
konuda öncelikli tercih edilmesi gerektiğini belirtebilirim. Bu karadutların
olgunlarının tatlarının daha tatlımsı, olgun olmayanların ise daha ekşimsi
olduğu bilgisini de edinmiş bulunuyorum. Aydın yöresi ve çevresinde şıra dutu olarakta geçmekte.
Gelelim benim ağacından direkt organik şekilde edindiğim
karadutlara 😊
Şıra dutlarının tarifine uymayan bir karadut çeşidi.
Taneleri iri değil ve olgunlarının tadı tatlımsı pek sayılmaz ama aroması var.
Şıra dutu çok aradım. Yalnız yine edindiğim bilgiler
doğrultusunda nadir bulunduğunu öğrendim. Denk gelebilmek ciddi bir mesele.
Bende mesele edindim kendime durduk yere😊 Bulacağım seni şıra dutu
Her neyse topladığımız karadutlar hemen hemen her yerde rastlayabileceğiniz şıra dutu kadar yüksek şifa kudreti olmasa da buna rağmen şifalı bir karadut.
Eeevvvet
Geçmiş senelerden de edindiğim tecrübeler doğrultusunda
hareket ederek reçel tarifiyle karşınızdayım.
Püf noktaları ile…
Ben direkt ağacından toplamış olsam da marketlerde küçük
paketler içinde satılan karadutlardan bir farkını göremedim. Yani demem o ki
marketlerde de asıl karaduta (şıra dut) rastlamak düşük bir olasılık. Neyse
artık nasıl tanıyabileceğimizi duyusal olarak biliyoruz (İri taneli ve
olgunlaşmışların tadı tatlımsı).
Belirtmeliyim ki bu dutlar günlerce dolapta bekletmeye gelmiyor. Çoğu
meyveyi buzdolabında bekleterek uzun bir süre taze tutabiliriz. Dutları çilek
gibi düşünün bozulmaya meyilliler o yüzden mümkün olduğunca kısa sürede
tüketmek şart.
Ya da direkt dondurucuda da saklayarak kullanabilirsiniz.
Ayrıca reçel yapacağınız zaman bu meyve şekerde 1 gece ya da uzun saatlerce bekletilmemeli. Çünkü sirkeleşiyor ☹ Bizzat yaşandı.
Bu şekerleme faslını başarıyla geçtiğinizde pişirme etabında muhakkak sık aralıklarla ocağı kontrol etmeniz gerekli. Birden koyulaşıp yanma kıvamına geçebiliyor. Bu da bizzat yaşandı ☹
Demem o ki hadi tarife geçelim.
Ön Hazırlık:
Karadutlar sudan geçirilir ve suyunun süzülmesi beklenir.
(Detaylı yıkamaktan ziyade yapı itibariyle hassas ve renginin boyasını direkt dış
ortama veren bir meyve olduğundan hızlı
bir şekilde sudan geçirebilirsiniz. )
Tercihimi saplarını ayıklamamaktan yana kullandım. Sizde bu şekilde tarifi uygulayabilirsiniz. Saplarının ayıklanmamasının bir sakıncası yok. Sonuç olarak hoş, kendinden bir görüntüsü oldu.💖
Malzemeler : (Ölçüler göz kararı ile alındı.)
-Yaklaşık 1 kilo Karadut
-3 veya 3,5 su bardağı Toz Şeker (200 ml lik su bardağı)
-Birkaç damla Limon Suyu ( ya da 1 çay kaşığı Limon Tuzu) Kaynarken ocaktan almaya yakın atılacak
-1 çay bardağı Su
Nasıl Yapılır?
1. Temizlenen karadutlar reçel yapılacak tencere içine alınır. Verilen ölçüyü dikkate almadan üzerini hafif kapatacak şekilde toz şeker kullanabilirsiniz.
3. 5 saat süre sonunda karadutların bir nebze suyunu bıraktığını yalnız hala şeker tanelerinin ve bölümlerinin olduğunu görüyor olabiliriz. Bir kaşık yardımıyla karıştıralım.
🌼
Good Appetite
Yorumlar
Yorum Gönder