![]() |
Mevsiminde Mor İncir Tatlısı |
Ülkemizde en fazla incir üretiminin Aydın yöresi olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Aydın ve Muğla üretim yönünden önde gitmektedir. Ayrıca aklıma gelmişken Bursa yöresininde bir ara Kate Middleton un hamilelik döneminde güzel yurdum insanı tarafından Buckhıngham Sarayına gönderilen incir haberi ile de gündeme oturmuşluğu vardır 😊
Tarih öncesinde ise meyve olmadığı halde kutsal meyve
olarak anılıp özellikle HİTİT mutfağında incirli ekmeklerin meşhur olduğunu ise
henüz okumuş olduğum bir makaleden öğrenmiş bulundum.
Peki incirin teknik olarak meyve olmadığını biliyor muydunuz?
Kiraz şeftali ağaçları meyve öncesi çiçek açarken incir
ağacının çiçek açmamasına dikkat ettiniz mi?
Taze ve kurutulmuş olarak tercih edilen incir fazlasıyla diyet listelerinde de boy gösterir.
Doğal bir şeker kaynağı olup ayrıca sofralarınızda hem
kurusunu hem tazesini hafif tatlı olarak sunabilme imkanı tanımaktadır.
Şimdi size söyleyeceğim bütün incir ile yapılan tatlıları
unutun veeeeee
Birçok deneme sonrası yorumlarımla beraber mevsiminde iken
en tazesinden kolay bir şekilde yapabileceğiniz bir tarif paylaşmak istiyorum.
Bu tarifte mor incir kullanacağız.
Yeşil incir ile tarif denendi. Mor İncir in vermiş olduğu
damak hazzını vermedi.
Esmer şeker ve beyaz şeker ile tarif denendiğinde esmer
şekerin beyaz şekere göre daha sert kıvamda kaldığı pek fazla karamelize
olmadığı gözlemlendi. Tarifimde beyaz şeker kullanmayı tercih ettim.
Badem, Fındık, Ceviz ve Hindistan Cevizi kullanılarak
denendi. Tadım aşamasında çoğunluğun oyu ile aynı şekilde benimde tercihimle
fındık ile daha muh te şem bir tarif olduğu sonucunu çıkardığımıda belirtmeden
geçemeyeceğim.
Ülkemizde yaz mevsiminde olgunlaşıp soğuk sonbaharın ilk
haftalarına varlığı ile karşılaşabileceğimiz meyvedir İncir. Yazın sunum olarak dondurma ile ikram ederken
tercihe bağlı şekilde sonbaharda ise kaymak ile ikram edip tadabilirsiniz.
Ayrıca eklemek isterim ki kahve yanına yakışan ender ev yapımı tatlılardan.
Malzemeler:
-Bir miktar Mor İncir
-Çekilmiş Fındık (İsteğe bağlı imkan dahilinde Ceviz, Hindistan
cevizi, Badem ile de yapabilirsiniz.)
-Tercihen bir miktar Beyaz Toz Şeker (ya da Esmer Şeker)
(Her yarım incir için bir tatlı kaşığı)
Nasıl Yapılır?
1.Yıkanmış Taze Mor İncirler ikiye bölünerek borcam
tepsisine ya da fırın tepsisi içine düzgün şekilde yerleştirilir.
2. Tepsi içindeki incirler üzerine yaklaşık 1 tatlı
kaşığı kadar çekilmiş fındık içleri koyulur. (Görselde anlaşılacağı üzere
fındık içi, Hindistan cevizi ve ceviz içi
tercih edilmiştir. Önceden de belirttiğim gibi fındık içi ile daha iyi
bir uyum yakalanmaktadır.)
![]() |
İncirlerin üzerine hindistan cevizi, fındık içi, ceviz içi ayrı ayrı kullanılmıştır. Bu tarife fındık içi daha fazla yakışmaktadır. |
3. Şimdide incirler üzerine 1 er tatlı kaşığı toz şeker
koyulur. Tavsiyem beyaz toz şeker kullanmanız yönünde olacaktır. Görseller tarifin denenme aşamalarına aittir.
![fırında incir tatlısı incir tatlısı](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKjOvt9FqV6JyJfnKPGatHEaSpPEJKNsXOgLfm5gHMl5r6Y9CXNcZecpumHql4DjKrLXJNyEMTkk257ezgLwsKVEnZ49TvRnUZmq-oIxar8ZiUukv7jdDhq0Rmj71TVH1xkGpyIvmLwBaD1eKdTFV7xgtIr875sFEGwJglZ15q4MY_GN11bL_Bz-wnYOU/w240-h320/taze%20incir.jpg)
4. Tepsi fırına koyularak yaklaşık 20 – 25 dk kontrollü
şekilde 180 santigrat derecede alt üst fanlı ya da fansız olarak pişirebilirsiniz.
İster dondurma ister kaymak ile servis edebilirsiniz
Yorumlar
Yorum Gönder