Mevsiminde Mor İncir Tatlısı

Mevsiminde Mor İncir Tatlısı
Mevsiminde Mor İncir Tatlısı

Ülkemizde en fazla incir üretiminin Aydın yöresi olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Aydın ve Muğla üretim yönünden önde gitmektedir. Ayrıca aklıma gelmişken Bursa yöresininde bir ara Kate Middleton un hamilelik döneminde güzel yurdum insanı tarafından Buckhıngham Sarayına gönderilen incir haberi ile de gündeme oturmuşluğu vardır 😊

Mevsiminde Mor İncir Tatlısı

Tarih öncesinde ise meyve olmadığı halde kutsal meyve olarak anılıp özellikle HİTİT mutfağında incirli ekmeklerin meşhur olduğunu ise henüz okumuş olduğum bir makaleden öğrenmiş bulundum.

Peki incirin teknik olarak meyve olmadığını biliyor muydunuz?

Kiraz şeftali ağaçları meyve öncesi çiçek açarken incir ağacının çiçek açmamasına dikkat ettiniz mi?

Taze ve kurutulmuş olarak tercih edilen incir fazlasıyla diyet listelerinde de boy gösterir.

Doğal bir şeker kaynağı olup ayrıca sofralarınızda hem kurusunu hem tazesini hafif tatlı olarak sunabilme imkanı tanımaktadır.

Şimdi size söyleyeceğim bütün incir ile yapılan tatlıları unutun veeeeee

Birçok deneme sonrası yorumlarımla beraber mevsiminde iken en tazesinden kolay bir şekilde yapabileceğiniz  bir tarif paylaşmak istiyorum.

Bu tarifte mor incir kullanacağız.

incir tatlısı

Yeşil incir ile tarif denendi. Mor İncir in vermiş olduğu damak hazzını vermedi.

Esmer şeker ve beyaz şeker ile tarif denendiğinde esmer şekerin beyaz şekere göre daha sert kıvamda kaldığı pek fazla karamelize olmadığı gözlemlendi. Tarifimde beyaz şeker kullanmayı tercih ettim.

Badem, Fındık, Ceviz ve Hindistan Cevizi kullanılarak denendi. Tadım aşamasında çoğunluğun oyu ile aynı şekilde benimde tercihimle fındık ile daha muh te şem bir tarif olduğu sonucunu çıkardığımıda belirtmeden geçemeyeceğim.

Ülkemizde yaz mevsiminde olgunlaşıp soğuk sonbaharın ilk haftalarına varlığı ile karşılaşabileceğimiz meyvedir  İncir. Yazın sunum olarak dondurma ile ikram ederken tercihe bağlı şekilde sonbaharda ise kaymak ile ikram edip tadabilirsiniz.

Ayrıca eklemek isterim ki kahve yanına yakışan ender ev yapımı tatlılardan.

Malzemeler:

-Bir miktar Mor İncir

-Çekilmiş Fındık (İsteğe bağlı imkan dahilinde Ceviz, Hindistan cevizi, Badem ile de yapabilirsiniz.)

-Tercihen bir miktar Beyaz Toz Şeker (ya da Esmer Şeker) (Her yarım incir için bir tatlı kaşığı)


Nasıl Yapılır?

1.Yıkanmış Taze Mor İncirler ikiye bölünerek borcam tepsisine ya da fırın tepsisi içine düzgün şekilde yerleştirilir.

incir


2. Tepsi içindeki incirler üzerine yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar çekilmiş fındık içleri koyulur. (Görselde anlaşılacağı üzere fındık içi, Hindistan cevizi ve ceviz içi  tercih edilmiştir. Önceden de belirttiğim gibi fındık içi ile daha iyi bir uyum yakalanmaktadır.)

incir tatlısı nasıl yapılır
İncirlerin üzerine hindistan cevizi, fındık içi, ceviz içi ayrı ayrı kullanılmıştır. Bu tarife fındık içi daha fazla yakışmaktadır.

3. Şimdide incirler üzerine 1 er tatlı kaşığı toz şeker koyulur. Tavsiyem beyaz toz şeker kullanmanız yönünde olacaktır. Görseller tarifin denenme aşamalarına aittir.

taze incir tatlısı
incir tatlısı 


4. Tepsi fırına koyularak yaklaşık 20 – 25 dk kontrollü şekilde 180 santigrat derecede alt üst fanlı ya da fansız olarak pişirebilirsiniz.

fırında incir tatlısı

                                 

                                                  İster dondurma ister kaymak ile servis edebilirsiniz

siyah-incir-tatlisi
                                                                   Good Appetite


Yorumlar