Zeytinyağlı Sarmaşık Otu Kavurması

 

zeytinyağlı ot kavurması
Zeytinyağlı Sarmaşık Otu Kavurması

Sarmaşık acılığını ama zeytinyağı ile yakaladığı uyumu tarif etmesi zor onlarca çeşit Ege otlarından sadece bir tanesi J Tilkişen, Yabani Kuşkonmaz ya da Acı Ot isimleriyle de bilinmektedir. Tam bir şifa kaynağıdır.

Acılığı tıpkı daldan yeni düşen zeytinin işlenmemiş halinin ağızda bıraktığı acılığa benzer.

Yöre pazarlarında mevsiminde rahatlıkla bağ bağ demet demet bulabilirsiniz.

sarmaşık otu


Malzemeler:

Yaklaşık 1 kg Sarmaşık Otu

2 adet  Doğranmış Soğan

6-7 dal doğranmış Pırasa

6 adet Yumurta ya da 4 adet orta boy Yumurta

1 Su Bardağı Zeytinyağı

Bir tutam Tuz

Sarmaşık Otu- Tilkişen-Yabani Kuşkonmaz- Acı Ot nasıl ayıklanır?

Otlar tek dal şeklindedir.

sarmaşık ayıklama
acı otTek dal şeklinde ele alınır ve kök bölümünden başlanarak 3-4 cm aralıklarla kırılır ve çıt diye kırıldığı andan itibaren kırılmayan kart kısmı atılır geri kalan kısmı yemek için biriktirilir.
sarmaşık otu nasıl ayıklanır
    Ayıklanmış Sarmaşık Otları (sol taraf <-kullanılacak kısımlar sağ taraf->kullanılmayacak kart kısımlar)

Ön Hazırlık:

Ayıklanan sarmaşık otları yıkanır. Yıkama sırasında otlar hızlı şekilde yıkanır suyunun süzülmesi için süzgece alınır. Ot su ile ne kadar çok temas ederse acılığı artmakta o sebeple mümkün olduğunca su ile temasını kısa tutuyoruz. Süzgece alınan otlar doğranır ve bir kaba alınır. ( Tekrar not: Otları doğradıktan sonra yıkamayın kesilen bölgeleri su ile temas ettikçe acılığı artacaktır)

Doğranmış sarmaşık otu
Doğranmış Sarmaşık Otu

Nasıl Yapılır:

1.    Zeytinyağı soğan tencereye alınır ve soğan hafif diriliğini kaybedene dek kavrulur.

acı ot kavurması

2.     Diriliğini kaybeden soğanlar üzerine doğranmış pırasalar eklenir. Ve pırasalarda diriliğini kaybedene dek karıştırılarak kavrulur.

pırasa
sarmaşık otu malzemeleri

3.    Sıra sahnenin güzeli sarmaşık otunda J Doğranmış kenarda bekleyen sarmaşık otları kavrulan soğan pırasa karışımı üzerine eklenir ve karıştırılarak kavrulur. 


sarmaşık otu nasıl kavurulur
tilkişen
tilkişen kavurma

4. Yumurtalar eklenir. (yaklaşık 1 kg  sarmaşık otu için 6 adet küçük boy yumurta kullandım. Orta boy yumurta kullanılacaksa sayıyı 4 adet yapabilirsiniz.) Ot kavrulmadan önce tuz eklenirse otun acılığını arttıracaktır. Bu sebeple her zaman yumurta eklediğim zaman tuz eklemeyi tercih ederim. Tuz miktarını az tutmanızı tavsiye ederim. Otu sade şekilde kavurup tüketecekseniz tuz hiç eklemeyebilirsiniz.
zeytinyağlı ot kavurma
yumurtalı ot kavurma

Yanında miss gibi bir yoğurt turşu ve bol ekmekle tüketebilirsiniz.

zeytinyağlı sarmaşık otu kavurması

 Good Appetite







Yorumlar