Balkabağı Aşkına: Kestaneli Kabak Tatlısı

 

kestaneli bal kabağı tatlısı
Kestaneli Kabak Tatlısı

Balkabaklarının ortaya çıkmasıyla  hemen her yörede yapılan klasik yöresel sonbahar tatlımızdan biridir "Kabak Tatlısı". Anneanne babaanne evinden tutun en ünlü restaurantların menülerine kadar hemen her yerde kendisine yer verilir. Seveni kadar sevmeyenide çoktur. Unutmadan, kurulan her 5 yılbaşı sofrasının 3 ünde tatlı olarak yerini sağlamlaştırmıştır. Geri kalan 2 sini Ayva tatlısı oluşturmakta J 

Benim dünyamda da insanlar ikiye ayrılıyor “Kabak tatlısını sevenler” ve “Kabak tatlısını sevmeyenler” olarak. Sevmeyenlerin dilinde pelesenk olmuş söylemdir bu: Kabaktan tatlı mı olur? Evet olur çünkü o bir BALKABAĞI hıh…..

Biz çoğunlukla sadece tatlı olarak ele alıyoruz arada böreğini mücverini sinkonta yapmaya çalışıyoruz fakat elalemin yabancısı bununla neler neler yapıyor. Sadece tatlı olarak bile envai çeşidi mevcut turtasından cheesecake  wrapleri tacolarına kadar.

Bu tarifimde kestaneyle beraber yaparak kabak tatlısını ele aldım.  Sonbahar kokulu tatlı ortaya çıktı.

Tarifi iki farklı şekilde denedim. Kestaneleri kabaklarla beraber şekere yatırıp bir gece beklettikten sonra beraber pişirdim. Sonuç: kestaneler karamelize şekere bulanmış şekilde ve sert kaldı. L x (bunu yapmayın)

Bu sebeple kestaneleri öncelikle suda haşlıyoruz. Ve kabaklarla beraber haşlanmış kestaneleri şekere bir gece yatırıp beraber pişiriyoruz. Sonuç kabak, şeker ve kestane aroması birbirine geçmiş şekilde mükemmel bir tatlı ortaya çıkıyor. Kestaneleri bu şekilde hem kestane şekeri haline dönüştürmüşte oluyoruz. Kabak ve kestanenin uyumu mükemmel mammma miaaa… (bunu yapın)



Malzemeler:

balkabağı dilmi

2 dilim bal kabağı (kullandığım bal kabakları kabuklu haliyle 1 kg ya denk geliyordu)

2 su bardağı toz şeker

Birkaç adet soyulmuş kestane ( 9 adet kullandım)

Üzeri için (isteğe bağlı):

Fındık, Ceviz, Tahin, Pekmez




Ön hazırlık

balkabağı




Balkabakları kabuklarından temizlenir ve isteğe bağlı şekilde dilimlenir






Nasıl Yapılır?

1.  Sert Kabuklarından soyulmuş olan kestaneleri kaynayan suya atarak 10 dakika kaynatalım. Sonra kaynayan sudan çıkaralım. Sert kabuğun iç kısmında yer alan kahverengi kabuğumsu yapılar bu sayede soyulacaktır.

kestane

2. Kenarda bulunan dilimlenmiş bal kabaklarımızı, haşlayarak kabuklarını temizlediğimiz kestanelerle beraber tencereye koyalım.
kabak tatlısı
kestaneli kabak tatlısı

3. Üzerine 2 su bardağı toz şekeri gezdirelim ve tencere kapağını kapatarak 1 gece bu şekilde bekletelim. (Vakit sorununuz varsa  en az 4 saat bu şekilde beklemesi yeterli olacaktır. Amaç kabağın şekerle beraber biraraya gelip gözenekli lifli yapısıyla birleşerek kendi suyunu bırakmasıdır.)
balkabağı aşkına


kabak tatlısı nasıl yapılır

4.Yeterince şekerde beklemiş olan kabakların suyunu saldığını ve tencerede şeker tanesinin bile kalmadığını göreceksiniz. Şimdi tatlımız ocağa alınmaya hazır.
kabaktan tatlı olur mu

sonbahar tatlısı

5.Ocağa aldığımız tatlımızı kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
balkabağı tatlısı


Servisinizi ister sıcak ister soğuk şekilde üzerini ceviz, fındık, badem, hindistan cevizi, tahin, pekmez ile süsleyerek yanında kestane ile servis edebilirsiniz

kestaneli kabak tatlısı


Afiyet Olsun

Yorumlar