Coronaya Şifa: Şevketi Bostan Tarifi

coronaya şifa şevketi bostan yemeği
Şevketi Bostan Yemeği

Bostan otu olarakta bilinir. Aslen Giritli yemeğidir. Anadolu'da tanınması ve tüketilmesi de Giritli göçmenler sayesinde olmuştur. Ege bölgesi dışında da Giritlilerin yaşadığı her yerde bolca tüketilir.

Vitamin mineral zengini bitki olup solunum yolu hastalıklarında da şifa niyetine kullanılır. Bu yemeği yaparsanızda malum Pandemi olarak ilan edilen covid-19 (Corona virüsü için) şifa olsun diyelim.
Şevketi Bostan kendiliğinden yetişen yabani dikenli  bir bitkidir. Açık söylemek gerekirse temizlemesi çok zahmetlidir. Pazarlarda genellikle su dolu leğenin içinde bekletilir. Eve geldiğimde fazla zahmete girmemek için pazarlarda da seçeneklerim arasından en temizini bulmaya çalışırım.
ege otları


Aşağıda genel bir şekilde Şevketi Bostan bitkisinin temizlenme yönteminden bahsettim.
Pazardan alıp geldiğimde sadece yaptığım Şevketi Bostanları  sirkeli su dolu bir kaba alıp, üzerinde kalan topraklarından arındırmak oluyor. İçime sinmezse tek tek yıkayıp temiz su dolu bir kapta on beş yirmi dakika beklettiğimde oluyor. Sonrası malum doğrama işlemi.

Nasıl Temizlenir;
Bıçak yardımıyla kök ve yaprakları birbirinden ayrılır. Kötü durumda olan yaprak varsa onlar da bu aşamada kesip atılır.
Derin bir kaba sirkeli su hazırlanır. Temizlenen yapraklar bu su içine alınır ve üzerinde yer alan toprağın dibe çökmesi sağlanır. Ayrıca ayrılıp temizlenen köklerde bu su ile temizlenir. Yeteri kadar toprağın dibe çöktüğünden emin olunca yaprakları birkaç kez sudan geçirerek yıkamamız gerekir. Sonrasında yapraklar süzgece alınır.
Temizlenen köklerin üzerindeki kahverengi katmanı soyacak ya da bir bıçak yardımıyla kazınır. Kökü uzunlamasına ikiye böldüğünüzde iç kısmındaki odunsu yapı ortaya çıkar. Bu odunsu kısımları çıkarıp kalan beyaz kabuğu iyice yıkanır ve ince uzun şeritler halinde doğranır.
Farklı  derin bir kaba limonlu su hazırlanır. Doğradıklarımız bu suya alınır.

Yapısı gereği kök kısımları sert olduğundan normal bir tencerede pişirme süresi bu sebeple uzun oluyor. Bundan dolayı düdüklü tencere tercih etmenizi öneririm. 
Malzemeler:
Yarım kg Şevketi Bostan
2 adet doğranmış büyük boy soğan
200 gram  dana kuşbaşı veya kuzu kuşbaşı eti
Yarım çay bardağı zeytinyağı veya sıvıyağ
Bir yemek kaşığı (silme) tuz
Yarım limon suyu
Bir yemek kaşığı un
Su
Nasıl Yapılır?
1.    Doğranmış soğan, kuşbaşı et ve zeytinyağı (ya da sıvıyağ)  tencereye beraber alınarak karıştırılıp kavrulur. (Etlerin yumuşak kıvama gelmesini istiyorsak soğanlar diriliğini kaybettiğinde  yarım su bardağı su ekleyerek bu suyu etler çekene kadar karıştırıp kavurma işlemine devam edebiliriz. Tencerede su kalmadığında etler biraz daha yumuşak bir kıvama gelmiş olacaktır.)
şevketi bostan
ege yemekleri
şevketi bostan yemeği yapımı
 
2.    Tencereye Şevketi bostanlar eklenir ve karıştırılır. 1 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı (silme) tuz eklenir ve 10 dakika boyunca arada karıştırıp bu şekilde pişirmeye devam ediyoruz.(Yemeğin özünün çıkması için bunu yapıyoruz.)
şevketi bostan nedir

3.    Sonrasında tenceredeki malzemenin üzerini 5 parmak geçecek şekilde su ekliyoruz son bir kez daha karıştırıp düdüklü tenceremizin ağzını kapağıyla kapatıyoruz. Yaklaşık 40 dakika boyunca orta büyüklükte ocakta kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz.
düdüklü tencere yemeği

4.    40 dakika boyunca pişen şevketi bostan yemeğimizi ocaktan alıyoruz. Düdüklü tencerenin basıncı alınarak tencere kapağını açıp yemeğimizi kontrol ediyoruz. 
coronaya şifa şevketi bostan tarifi

5.    Terbiyesi için; Derin bir kasede 1 yemek kaşığı un ve yarım limon suyu karıştırılır. Pişen yemeğimize hemen ilave etmeden kasede hazırladığımız terbiye sosu üzerine yemeğin suyundan bir miktar alıp ilave edip hızlı şekilde terbiye sosunu karıştırıyoruz. Bu işlemi terbiye sosunuzun bulunduğu kasenin derinliğine göre üç dört defa daha yapabilirsiniz.  Amaç terbiyenin yemek üzerine eklendiğinde kesilmesini engellemek. Bu sebeple terbiyenin ısısını bu yöntemle yükseltmeye çalışıyoruz.
yemek terbiyesi
şevketi bostan için terbiye

 6.    Terbiyeyi yemek üzerine ekliyoruz ve hızlı bir şekilde yemeği karıştırıyoruz. Bu esnada yemeğin tadına bakıp gerekli görürseniz tuz ya da limon suyu eklemesi yapabilirsiniz.
ege lezzetleri

7.    Terbiyesini eklediğimiz yemeği tekrar ocağa alıp bu sefer tencerenin kapağını kapatmadan arada karıştırıp 20 dakika daha pişirmeye bırakıyoruz.

Sonrasında sıcak bir şekilde servise hazırdır.

Şifa niyetine tüketebilirsiniz.
şevketi bostan

Afiyet Olsun

Yorumlar