Şevketi Bostan Yemeği |
Bostan otu olarakta bilinir. Aslen Giritli yemeğidir. Anadolu'da tanınması ve tüketilmesi de Giritli göçmenler sayesinde olmuştur. Ege bölgesi dışında da Giritlilerin yaşadığı her yerde bolca tüketilir.
Vitamin mineral zengini bitki olup solunum yolu hastalıklarında da şifa niyetine kullanılır. Bu yemeği yaparsanızda malum Pandemi olarak ilan edilen covid-19 (Corona virüsü için) şifa olsun diyelim.
Şevketi Bostan kendiliğinden yetişen yabani dikenli bir bitkidir. Açık söylemek gerekirse temizlemesi çok zahmetlidir. Pazarlarda genellikle su dolu leğenin içinde bekletilir. Eve geldiğimde fazla zahmete girmemek için pazarlarda da seçeneklerim arasından en temizini bulmaya çalışırım.
Aşağıda
genel bir şekilde Şevketi Bostan bitkisinin temizlenme yönteminden bahsettim.
Pazardan
alıp geldiğimde sadece yaptığım Şevketi Bostanları sirkeli su dolu bir kaba alıp, üzerinde kalan
topraklarından arındırmak oluyor. İçime sinmezse tek tek yıkayıp temiz su dolu
bir kapta on beş yirmi dakika beklettiğimde oluyor. Sonrası malum doğrama
işlemi.
Nasıl
Temizlenir;
Bıçak yardımıyla kök
ve yaprakları birbirinden ayrılır. Kötü durumda olan yaprak varsa onlar da bu
aşamada kesip atılır.
Derin bir kaba sirkeli su hazırlanır.
Temizlenen yapraklar bu su içine alınır ve üzerinde yer alan toprağın dibe
çökmesi sağlanır. Ayrıca ayrılıp temizlenen köklerde bu su ile temizlenir.
Yeteri kadar toprağın dibe çöktüğünden emin olunca yaprakları birkaç kez sudan
geçirerek yıkamamız gerekir. Sonrasında yapraklar süzgece alınır.
Temizlenen köklerin
üzerindeki kahverengi katmanı soyacak ya da bir bıçak yardımıyla kazınır. Kökü
uzunlamasına ikiye böldüğünüzde iç kısmındaki odunsu yapı ortaya çıkar. Bu
odunsu kısımları çıkarıp kalan beyaz kabuğu iyice yıkanır ve ince uzun şeritler
halinde doğranır.
Farklı derin bir kaba limonlu su hazırlanır.
Doğradıklarımız bu suya alınır.
Yapısı
gereği kök kısımları sert olduğundan normal bir tencerede pişirme süresi bu
sebeple uzun oluyor. Bundan dolayı düdüklü tencere tercih etmenizi öneririm.
Malzemeler:
Yarım
kg Şevketi Bostan
2
adet doğranmış büyük boy soğan
200
gram dana kuşbaşı veya kuzu kuşbaşı eti
Yarım
çay bardağı zeytinyağı veya sıvıyağ
Bir
yemek kaşığı (silme) tuz
Yarım
limon suyu
Bir
yemek kaşığı un
Su
Nasıl
Yapılır?
1.
Doğranmış soğan, kuşbaşı et ve zeytinyağı
(ya da sıvıyağ) tencereye beraber alınarak
karıştırılıp kavrulur. (Etlerin yumuşak kıvama gelmesini istiyorsak soğanlar
diriliğini kaybettiğinde yarım su bardağı
su ekleyerek bu suyu etler çekene kadar karıştırıp kavurma işlemine devam
edebiliriz. Tencerede su kalmadığında etler biraz daha yumuşak bir kıvama
gelmiş olacaktır.)
2.
Tencereye Şevketi bostanlar eklenir ve
karıştırılır. 1 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı (silme) tuz eklenir ve 10 dakika
boyunca arada karıştırıp bu şekilde pişirmeye devam ediyoruz.(Yemeğin özünün
çıkması için bunu yapıyoruz.)
3.
Sonrasında tenceredeki malzemenin üzerini 5
parmak geçecek şekilde su ekliyoruz son bir kez daha karıştırıp düdüklü
tenceremizin ağzını kapağıyla kapatıyoruz. Yaklaşık 40 dakika boyunca orta
büyüklükte ocakta kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz.
4. 40
dakika boyunca pişen şevketi bostan yemeğimizi ocaktan alıyoruz. Düdüklü tencerenin
basıncı alınarak tencere kapağını açıp yemeğimizi kontrol ediyoruz.
5.
Terbiyesi için; Derin bir kasede 1 yemek kaşığı
un ve yarım limon suyu karıştırılır. Pişen yemeğimize hemen ilave etmeden
kasede hazırladığımız terbiye sosu üzerine yemeğin suyundan bir miktar alıp
ilave edip hızlı şekilde terbiye sosunu karıştırıyoruz. Bu işlemi terbiye
sosunuzun bulunduğu kasenin derinliğine göre üç dört defa daha yapabilirsiniz. Amaç terbiyenin yemek üzerine eklendiğinde kesilmesini
engellemek. Bu sebeple terbiyenin ısısını bu yöntemle yükseltmeye çalışıyoruz.
7.
Terbiyesini eklediğimiz yemeği tekrar ocağa
alıp bu sefer tencerenin kapağını kapatmadan arada karıştırıp 20 dakika daha
pişirmeye bırakıyoruz.
Sonrasında sıcak bir şekilde servise
hazırdır.
Şifa niyetine tüketebilirsiniz.
Afiyet Olsun
Yorumlar
Yorum Gönder