Vegan Tarif: Salçasız Nohut Yemeği

 

salçasız nohut yemeği
Salçasız Etsiz Nohut Yemeği

Ben bunu genelde renksiz nohut yemeği olarak tabir ediyorum.

İlk kez tattığım zamanı hatırladımda salçasız olduğunu duyduğumda epey yadırgamıştım ki bizim yörede herşeye salça kullandıklarından pek güzel olmayacağını düşünerek yemiştim. İşte bu bilinçle tadınca plasebodan mıdır bilmem tadı biraz eksik gelmişti. Damak tadım nohut aromasıyla karışmış salça domates tadı aradı. Bu yemeği ikinci yiyişimden sonra dedim ki buda nohutun ayrı efsane hali dedim. Sadece yoğun nohut tadı biraz baharat aroması .. Yani nohut yemeği yapabilmeniz için illa evde salça olmasına gerek yok.

Tabiiki nohut olmalıJ Nohut yemeğini alışılmışın dışında bir de bu şekilde denemenizi tavsiye ederim.

ıslatılmış nohut

Unutmadan nohutları 1 gece önceden ıslatıyoruz.

Dikkat;

Tarifi etsiz yapacaksanız mutlaka zeytinyağı kullanmanızı öneririm.

Nohut miktarına göre soğan miktarını az tutmamanızı tavsiye ederim. Soğanın bakliyat yemklerinde kıvam arttırıcı özelliği bulunuyor.  Tarifte 1,5 su bardağı nohuta bir büyük boy soğan olarak belirttim. Kullanacağınız soğanlar çok küçükse 3 -4 adet soğan kullanabilirsiniz. Büyük boy soğandan kastettiğim hemen hemen bir adet portakal büyüklüğü.

Salçasız bir yemek olacağından ekstra sebze olarak havuç , kırmızı biber,patates gibi aromasını hissetmek istediğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz. Tarifte havucu zeytinyağlı baklagil yemeklerine yakıştığını düşündüğüm için kullandım. Pişman mıyım ? Hayır.

Yemeği düdüklü tencerede yaparsanız çok daha kısa sürede yemek yapımını gerçekleştirmiş olursunuz.

Normal tencerede ise en az 1,5 saati gözden çıkarmalısınız.

Malzemeler:

-1,5 su bardağı Nohut

(1,5 su bardağı kuru nohut yemek yapımından 1 gece önce derin bir kapta su içinde bekletilmeye başlanır)

-1 adet doğranmış büyük boy Soğan

-1 adet doğranmış Havuç (İsteğe bağlı)

-1 çay bardağı Zeytinyağı (ya da yarım çay bardağı sıvıyağ)

-1 su bardağı nohutun bekleme suyu

-Bir tutam tuz

Nasıl Yapılır?

1)    Tencereye yağ ile birlikte doğranmış soğan ve havuç eklenir. Kısık ateşte diriliğini yitirene kadar karıştırılarak kavrulur.

yemek
kavrulmuş soğan


2) 1 gece önceden ıslattığımız nohutun bekleme suyundan bir su bardağı alınarak geri kalan suyu süzülür. Nohutlar diriliğini yitirmiş olan soğan ve havucun üzerine eklenerek karıştırılır.

nohut yemeği


3) 1 su bardağı ayırdığımız nohutun bekleme suyu tencereye eklenir ve karıştırılır.Tencere ağzı kapatılarak beş dk kısık ateşte bu şekilde pişirilmeye bırakılır.


nohut bekleme suyu
Nohut bekleme suyu

salçasız nohut yemeği


4) Sonrasında ilave olarak malzemelerin üstünü iki parmak geçecek şekilde tencereye su eklenir. Bir tutam tuz atılır. Karıştırılır. Tencere kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirmeye bırakılır. Düdüklü tencere kullanmıyorsanız su takviye etmeniz gerekebilir. Bu yüzden arada yemeğin suyunu kontrol etmelisiniz.

 Nohutlar yumuşadığında yemek hazırdır.

beyaz nohut yemeği

Afiyet Olsun

Yorumlar