Evde Ekmek Tarifi - Denenmiş

 

evde ekmek tarifi - denenmiş
Ev Ekmeği

Bazen burnunuza bir koku gelir ve onu sadece bir saniyeliğine bile hissetseniz, sizi alıp, çok uzaklara anıların tam ortasına götürüp bırakır. Geçmişteki o anı, o anda bulunduğunuz mekânı hatta o duygularınızı öylesine net, öylesine canlı hatırlarsınız ki, bu his size oldukça sıra dışı gelir. Bu durumun psikolojide de adlandırması var.  İşte evde pişen ekmek kokusu bizi başka anlara çocukluğumuza çocuklarınızıda bu anlara getirecektir. Zaten geçirdiğimiz dönem belli malum sebeplerden evde kaldığımız zamanlar. Coronalı günlerin başında evde ekmek yapımları aldı başını gitti. Evde ekmek yapanlar furyası oluştu ve sonunda bu furyaya bende katıldım. Bu zamanları ilerde bir zamanlar herkes evde ekmek yapmaya başlamıştı diye hatırlayıp tarihe not düşmek istiyorum.

 Tarifi birçok kez deneyerek birkaç püf noktası eşliğinde içime sinen şekli ile bugünlere getirdim :)

Mayalanma süresi kısa sürede gerçekleşiyor. Bu sebepten bir gece ya da birkaç saat önceden hamur tutma sıkıntısı yaratmıyor. Dar bir vakit içinde bile kolaylıkla başarıyla gerçekleştirebileceğiniz bir tarif. En çok zorluk yaşanan kısmı hamurun kıvamı. Hamur kıvamı ele yapışan özellikte olmakta ve şekil verirken biraz zorlanabilirsiniz. Hamura şekil verme aşamasında bu zorluğu ellerinizi unlayarak ve hamuru yoğurmadan direkt tepside şekil vererek aşabilirsiniz.

Şunuda belirteyim ufak ekmekler halinde 200 ml bardak ölçüsü ile yaptığımda beş adet ekmek çıkarabildim. Normalde evde fazla ekmek tüketmeyenler  olarak aynı gün lezzetinden ötürü anında tükettik. Bu sebeple belirttiğim ölçüleri iki katına çıkartarak yapmak isterseniz un  miktarını iki katı artı bir uygulayabilirsiniz.  Özellikle ekmek tariflerinde sıvı malzeme miktarı iki katına çıktığında un miktarı değişkenlik göstermektedir.

Malzemeler:

-1 su bardağı yoğurt

-1 su bardağı ılık su (bunu nasıl ayarlayacağız derseniz ben şu şekilde yaptım;:Ketılda su ısıtıp bardağın yarısını sıcak su yarısınada oda sıcaklığında su ekledim ve istediğim özellikte oldu. Çok aşırı sıcak su mayayı öldürecektir. Soğuk su ise mayalanma sürecine katkı sağlamayacaktır.

 İdeal olan ısıyı anlamak için şu şekilde duyu testide yapabilirsiniz: Parmağınızı suya dokunduğunuzda ilk üç saniye parmağınızı tutabildiğiniz sıcaklık.)

-1 paket instant maya (A101 de satılan yuva marka olanı kullandım)

-1 küp şeker (mayalanma sürecini hızlandırmak için gerekli)

-1 silme tatlı kaşığı tuz

-4 ya da 4.5 su bardağı un ( miktarı  kullanılan unun markasına ve içeriğine göre değişebilmektedir.) 

Nasıl Yapılır?

1.    Derin bir kaba yoğurt maya ve şeker alınarak üzerine ılık su eklenir ve karıştırılır.

evde ekmek nasıl yapılır


ekmek yapımı

2.    Karışımın üzerine yavaş yavaş un ve tuz ilave edilerek yoğurulmaya başlanır. Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra hamur ağzı streçlenerek ya da bir kapak ile kapatılarak örtü ile sarılır. Isı kaybının olmadığı bir yerde mayalanmaya bırakılır. Yaklaşık 40 45 dakikada mayalanma işlemi gerçekleşmektedir.


ekmek hamuru 

3.    Mayalanma sonrası hamurdan bezeler kopartılarak ekmek şekli verilir tepsiye dizilir. Hamurların ortasına bıçak ile kesikler atılır. Tepsiye dizdiğiniz  hamurlar üzerine biraz un serpebilirsiniz. Tepsinin altına yağlı kağıt kullanmanızı tavsiye ederim.

ev yapımı fırın ekmeği

ekmek şekli


4.    Isıya dayanıklı bir kaseye su koyularak fırın içine yerleştirilir.


ekmek pişirmenin püf noktaları

5.    Ekmekler fırına koyulur ve 200 derecede üzeri kızarana dek pişirilir.  İçerde oluşan buhar dışarı atmak için 15 dk sonra fırın kapağını açıp kapatın ve pişirme işlemine devam edin


ekmek pişirmenin püf noktaları

pişen ekmek nasıl anlaşılır

 İçerde oluşan buhar dışarı atmak için 15 dk sonra fırın kapağını açıp kapatın ve pişirme işlemine devam edin



pişen ekmek içi nasıl olur

Afiyet Olsun





Yorumlar

Yorum Gönder