Bazen burnunuza bir
koku gelir ve onu sadece bir saniyeliğine bile hissetseniz, sizi alıp, çok
uzaklara anıların tam ortasına götürüp bırakır. Geçmişteki o anı, o anda
bulunduğunuz mekânı hatta o duygularınızı öylesine net, öylesine canlı
hatırlarsınız ki, bu his size oldukça sıra dışı gelir. Bu durumun psikolojide
de adlandırması var. İşte evde pişen
ekmek kokusu bizi başka anlara çocukluğumuza çocuklarınızıda bu anlara
getirecektir. Zaten geçirdiğimiz dönem belli malum sebeplerden evde kaldığımız
zamanlar. Coronalı günlerin başında evde ekmek yapımları aldı başını gitti.
Evde ekmek yapanlar furyası oluştu ve sonunda bu furyaya bende katıldım. Bu
zamanları ilerde bir zamanlar herkes evde ekmek yapmaya başlamıştı diye
hatırlayıp tarihe not düşmek istiyorum.
Mayalanma süresi kısa sürede gerçekleşiyor. Bu sebepten bir gece ya da birkaç saat önceden hamur tutma sıkıntısı yaratmıyor. Dar bir vakit içinde bile kolaylıkla başarıyla gerçekleştirebileceğiniz bir tarif. En çok zorluk yaşanan kısmı hamurun kıvamı. Hamur kıvamı ele yapışan özellikte olmakta ve şekil verirken biraz zorlanabilirsiniz. Hamura şekil verme aşamasında bu zorluğu ellerinizi unlayarak ve hamuru yoğurmadan direkt tepside şekil vererek aşabilirsiniz.
Şunuda belirteyim ufak ekmekler halinde 200 ml bardak ölçüsü ile yaptığımda beş adet ekmek çıkarabildim. Normalde evde fazla ekmek tüketmeyenler olarak aynı gün lezzetinden ötürü anında tükettik. Bu sebeple belirttiğim ölçüleri iki katına çıkartarak yapmak isterseniz un miktarını iki katı artı bir uygulayabilirsiniz. Özellikle ekmek tariflerinde sıvı malzeme miktarı iki katına çıktığında un miktarı değişkenlik göstermektedir.
Malzemeler:
-1
su bardağı yoğurt
-1 su bardağı ılık su (bunu nasıl ayarlayacağız derseniz ben şu şekilde yaptım;:Ketılda su ısıtıp bardağın yarısını sıcak su yarısınada oda sıcaklığında su ekledim ve istediğim özellikte oldu. Çok aşırı sıcak su mayayı öldürecektir. Soğuk su ise mayalanma sürecine katkı sağlamayacaktır.
İdeal olan ısıyı anlamak için şu
şekilde duyu testide yapabilirsiniz: Parmağınızı suya dokunduğunuzda ilk üç
saniye parmağınızı tutabildiğiniz sıcaklık.)
-1
paket instant maya (A101 de satılan yuva marka olanı kullandım)
-1 küp
şeker (mayalanma sürecini hızlandırmak için gerekli)
-1
silme tatlı kaşığı tuz
-4
ya da 4.5 su bardağı un ( miktarı kullanılan
unun markasına ve içeriğine göre değişebilmektedir.)
Nasıl
Yapılır?
1.
Derin bir kaba yoğurt maya ve şeker alınarak
üzerine ılık su eklenir ve karıştırılır.
2. Karışımın
üzerine yavaş yavaş un ve tuz ilave edilerek yoğurulmaya başlanır. Yoğurma
işlemi tamamlandıktan sonra hamur ağzı streçlenerek ya da bir kapak ile
kapatılarak örtü ile sarılır. Isı kaybının olmadığı bir yerde mayalanmaya
bırakılır. Yaklaşık 40 45 dakikada mayalanma işlemi gerçekleşmektedir.
3. Mayalanma
sonrası hamurdan bezeler kopartılarak ekmek şekli verilir tepsiye dizilir. Hamurların
ortasına bıçak ile kesikler atılır. Tepsiye dizdiğiniz hamurlar üzerine biraz un serpebilirsiniz. Tepsinin
altına yağlı kağıt kullanmanızı tavsiye ederim.
4. Isıya
dayanıklı bir kaseye su koyularak fırın içine yerleştirilir.
5. Ekmekler fırına koyulur ve 200 derecede üzeri kızarana dek pişirilir. İçerde oluşan buhar dışarı atmak için 15 dk sonra fırın kapağını açıp kapatın ve pişirme işlemine devam edin
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil