Turp Otu Salatası |
Kendisi her
coğrafyada yetişmeyen bir ottur.
Çiğ
yendiğinde tadı hakikatten turpa benzer ayrıca hardal otu ile de çok
karıştırılır.
Haşlayıp yemenin
dışında, tavada zeytinyağında soğan ile kavurup üstüne yumurta kırılarak da
tüketilebilir.
Bu
sebeple yolunuz Ege'ye düştüğünde, yemek için ara verdiğiniz yerde menüde varsa
denemenizi tavsiye ediyorum.
Kendiliğinden yetiştiğinden doğa da her yerde karşınıza çıkar. Tıpkı mantarlar gibi. Bunun dışında bu otla karşılaşabileceğiniz yer pazarlar. Tabii ki Ege'ye yolunuz
düştüğünde pazara uğramayı es geçmezsiniz diye düşünüyorum. Meşhur olan olmayan
her pazarında Ege otları satan teyzelerimizi amcalarımızı göreceksiniz.
Tezgahında boy boy domates satarken, özünden kopamayıp tezgahın kıyısına
kenarına bir Ege Otu iliştirilmiştir. Seviyorum Ege Pazarlarını…
Bu
otu pazarlarda bağ şeklinde ya da dağınık bir vaziyette tezgah üzerinde
bulabilirsiniz.
Ege
otlarının tadından ziyade diğer güzel yanı ise binbir çeşit pişirme yöntemi ile yemek için
seçenek arttırabilme imkanı sunması.
Malum
Ege otlarına Arapsaçı Tarifimle giriş yapmıştım. Turp Otu Salatası ile devam edelim.
Ön
Hazırlık:
Turp otları sararmış yapraklarından ve kalın
saplarından ayrılarak ayıklanır. Elimizde yeşil yapraklı sapı pek fazla kalın
olmayan bölümleri kalmalı. Sonra güzelce yıkanır. Her ot ve yeşillik gibi kumu fazla
tutar bu sebeple iyi yıkanmalıdır.
Malzemeler:
500 gram turp otu
Yarım limon suyu
İki diş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Kurutulmuş domates (isteğe
bağlı)
Tuz
Nasıl
yapılır?
1.Ayıklanmış ve güzelce
yıkanmış olan turp otları haşlanmak üzere su dolu tencereye alınır. Haşlanma
süresi yaklaşık 40 dakika sürmektedir. (Özellikle
turp otunun sap kısımları sert bir yapıya sahip olduğundan, direkt kaynar su
içine atılarak haşlanmamalı. Tenceredeki soğuk suyla beraber ısınarak
haşlanmalıdır.)
2.Haşlanan
turp otu süzülür ve sıkılarak doğranmak üzere doğrama tahtasına alınır.
3.Doğranan
haşlanmış turp otları salata tabağına alınarak üzerine sarımsak rendelenir. Tuz,
zeytinyağı ve limon sıkılarak eklenir. Ayrıca nar ekşisi de ekleyebilirsiniz.
4. İsteğe bağlı kuru domates eklenerek salata
karıştırılır. Servise hazır hale getirilir.
Yorumlar
Yorum Gönder