Şifa Deposu: Turp Otu Salatası

şifa deposu turp otu salatası tarifi
Turp Otu Salatası
Kendisi her coğrafyada yetişmeyen bir ottur.
Çiğ yendiğinde tadı hakikatten turpa benzer ayrıca hardal otu ile de çok karıştırılır.
Haşlayıp yemenin dışında, tavada zeytinyağında soğan ile kavurup üstüne yumurta kırılarak da tüketilebilir.
Bu sebeple yolunuz Ege'ye düştüğünde, yemek için ara verdiğiniz yerde menüde varsa denemenizi tavsiye ediyorum.
Kendiliğinden yetiştiğinden doğa da her yerde karşınıza çıkar. Tıpkı mantarlar gibi. Bunun dışında bu otla karşılaşabileceğiniz yer pazarlar. Tabii ki Ege'ye yolunuz düştüğünde pazara uğramayı es geçmezsiniz diye düşünüyorum. Meşhur olan olmayan her pazarında Ege otları satan teyzelerimizi amcalarımızı göreceksiniz. Tezgahında boy boy domates satarken, özünden kopamayıp tezgahın kıyısına kenarına bir Ege Otu iliştirilmiştir. Seviyorum Ege Pazarlarını…
Bu otu pazarlarda bağ şeklinde ya da dağınık bir vaziyette tezgah üzerinde bulabilirsiniz.
Ege otlarının tadından ziyade diğer güzel yanı ise  binbir çeşit pişirme yöntemi ile yemek için seçenek arttırabilme imkanı sunması.
Malum Ege otlarına Arapsaçı Tarifimle giriş yapmıştım.  Turp Otu Salatası ile devam edelim.

turp otu
Ön Hazırlık:
Turp otları sararmış yapraklarından ve kalın saplarından ayrılarak ayıklanır. Elimizde yeşil yapraklı sapı pek fazla kalın olmayan bölümleri kalmalı. Sonra güzelce yıkanır. Her ot ve yeşillik gibi kumu fazla tutar bu sebeple iyi yıkanmalıdır


Malzemeler:
500 gram turp otu
Yarım limon suyu
İki diş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Kurutulmuş domates (isteğe bağlı)
Tuz
Nasıl yapılır?
1.Ayıklanmış ve güzelce yıkanmış olan turp otları haşlanmak üzere su dolu tencereye alınır. Haşlanma süresi yaklaşık 40 dakika sürmektedir. (Özellikle turp otunun sap kısımları sert bir yapıya sahip olduğundan, direkt kaynar su içine atılarak haşlanmamalı. Tenceredeki soğuk suyla beraber ısınarak haşlanmalıdır.)
turp otu nasıl yenir
turp otu nasıl pişirilir

2.Haşlanan turp otu süzülür ve sıkılarak doğranmak üzere doğrama tahtasına alınır.

3.Doğranan haşlanmış turp otları salata tabağına alınarak üzerine sarımsak rendelenir. Tuz, zeytinyağı ve limon sıkılarak eklenir. Ayrıca nar ekşisi de ekleyebilirsiniz.
salata tarifi

4. İsteğe bağlı kuru domates eklenerek salata karıştırılır. Servise hazır hale getirilir.
şifa deposu turp otu salatası
Özellikle mangal ya da balık yemeklerinin yanında hem salata hem meze olarak çok yakışmaktadır. Tercih edebilirsiniz.

Afiyet Olsun
Good Appetite

Yorumlar