Leziz Bir Tarif: Mercimek Köftesi

Mercimek Köftesi tarif
Mercimek Köftesi

Bol protein deposudur.
Sevmeyeni yoktur. Kısa ve net bir cümle oldu değil mi?
Bırakın altın günlerinin tarifi olmayı, yeri gelince veganların bile vazgeçemediği bir lezzettir Mercimek Köftesi. Benim ise favori tariflerimdendir.
Şimdiden yapacakların ellerine sağlık…
Malzeme:
1 su bardağı Kırmızı Mercimek
3,5 su bardağı Su

1,5 su bardağı İnce Bulgur

2 adet  ince doğranmış  orta boy Soğan
Yarım çay bardağı Zeytinyağı
3 yemek kaşığı Domates Salçası
2 yemek kaşığı Pul Biber
1 tatlı kaşığı Karabiber
Yarım yemek kaşığı  İsot (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı Tatlı Toz Kırmızı Biber
Bir tutam tuz

Yarım demet kıyılmış Maydanoz
3 baş kıyılmış Yeşil Soğan

Marul
Limon

Nasıl Yapılır?
1. Mercimekler yıkanır ve tencereye alınarak  3,5 su bardağı su ilave edilerek yumuşayana dek haşlanır.
mercimek köftesi yapımı

mercimek köftesi nasıl yapılır

2. 1,5 su bardağı ince bulgur  yoğurma yapacağımız herhangibir kaba ya da tepsiye alınır. Üzerine yumuşayana dek haşladığımız mercimek sıcak olacak şekilde ilave edilir ve karıştırılır. Bu şekilde bulgurların yumuşaması için beklemeye alınır. Bu sırada 3. Adıma geçebilirsiniz. 
5 çayı

5 çayı için ne yapılır

3. Diğer taraftan ayrı bir tavada ince doğranmış soğanlar zeytinyağı (ya da sıvıyağ) ile kavrulur.
mercimek ile tarifler

4. Kavrulan soğanlar üzerine domates salçası ilave edilerek karıştırılır ve 1-2 dakika daha kavrulur.
mercimek köftesi için sos yapımı


5. Domates salçalı karışım üzerine  baharatlarla bir tutam tuz eklenir ve karıştırılır. Ocağın altı kapatılır. (Ev salçası kullandığımdan tuz eklemeden tarifi yaptım sizde tadarak duruma göre kontrollü ilerleyebilirsiniz.)
beş çayı tarifleri

vegan tarifler

6. Karışım, beklemeye aldığımız  mercimek-bulgur karşımına eklenir  ve kaşık yardımı ile karıştırılır. Malzememiz biraz ılıdıktan sonra yoğrulmaya başlanır.
mercimek köftesi yapımı

vejeteryan tarifler

7.Yoğurduğumuz malzeme içine kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanlar eklenerek tekrar yoğurulur. Yoğurma sırasında dilerseniz kontrollü şekilde biraz limon suyu ekleyebilirsiniz. Yoğurma işlemi sonrasında parçalar koparıp köfte şekli verilerek mercimek köftelerimiz hazırlanır.
Sıcak bir çay ve marul-limon eşliğinde servis edilir.


Good Appetite
Afiyet olsun

Yorumlar

Yorum Gönder