Aşure - Ashura |
Aşure kaynatıp dağıtmak kimine göre şükürün, kimine
göre bereketin, kimine göre dini yaşanmışlıkların anılma şeklidir.
Her ne niyet ile olursa olsun görselliğiyle gözleri
coşturur, tadıyla ise damakları…
Evdeki kalan malzemeler kullanılarak yapılır. Güne
anlam katan da budur zaten. Tabi damak zevkinize göre eklemek istediğiniz
sevdiğiniz tatlar varsa bunları pişirirken ya da sunum sırasında
ekleyebilirsiniz.
Aşurenin olmazsa olmazı buğdaydır. Buğday olmazsa o, aşure değildir. Buğday dışında kalan malzemeler tamamen sizin kullanım
tercihinize kalmış.
Kendim bu sene için yapmış olduğum aşureyi elimden
geldiğince tarifleştirmeye çalıştım. “tarifleştirme” diye ifade ettim çünkü
birebir ölçülerle bile yapılsa kullanılan malzemelerin raf ömürlerinden ötürü
yapılan aşure tarifleri birebir tutmaz.
*Güzel bir aşure için önemli olan nokta kullanılacak
bakliyatların güzel diri olmayacak şekilde haşlanmış olması. Burada marifet
size düşüyor.
*Ayrıca aşurenin parlak açık renk olması istenirse
pişirmenin son aşamasında bir miktar süt kullanabilirsiniz. Mesela ben bazen
koca bir tencere için en fazla bir su bardağı süt tercih edebiliyorum. Bu sefer
yaptığım tarifte gerek görmedim. Birde ekleyeceğiniz meyveleri(elma, armut, ayva
) , yemişleri (kuru incir, kayısı, kuru erik, kuru üzüm), ceviz, badem pişen aşureye eklemeden önce
ayrı kaplarda kaynatmanız sonra eklemeniz. Özellikle ceviz, kuru erik, kuru üzüm,
kuru incir direkt eklendiğinde aşure rengi biraz kahverengimsi renge
dönüşmekte. Süt bile ekleseniz rengi fazla açılmıyor benden söylemesi.
*Şunu da eklemeden geçmeyeyim. Bu seneki aşuremde sunum
esnasında muz kullandım. İnanın hem görsel hem tat olarak bu kadar yakışacağını
tahmin etmezdim. Kulağınızın bir
kenarında olsun aşureyi bir de muzlu deneyin derim.
Neyse tarifime geçiyorum.
Malzemeler:
Bakliyat
grubu
2 su bardağı Aşurelik Buğday
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış fasulye
1 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı bulgur
Yemiş
grubu
1 çay bardağı doğranmış kuru incir
1 çay bardağı doğranmış kuru kayısı
1 çay bardağı dut kurusu
Yarım çay
bardağı kuş üzümü
Yarım çay bardağı kuru üzüm
Meyve
grubu
1 adet elma
1 adet ayva
1 adet armut
Kuru
yemiş grubu
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı badem
1 su bardağı fındık içi
Yarım su bardağı antep fıstığı
Süslemek
için;
Gül yaprakları
Hindistan cevizi
Tarçın
Kuruyemiş çeşitleri
Nar içi
Muz
Susam
Şeker
Su
Ön hazırlık:
-1 gece önceden buğday ve bakliyat ürünleri ıslatılır.
-Öteki gün bakliyat ürünleri ayrı ayrı haşlanır .
-Aşureye sonradan eklenmek üzere armut, elma, ayva
doğranarak ayrı ayrı bir kapta kaynatılır.
-Aynı şekilde aşureye sonradan eklenmek üzere kuru
incir, kayısı, kuru erik, kuru üzüm, ceviz, badem ayrı ayrı bir kapta
kaynatılır.
Nasıl Yapılır?
1. Bir gece önceden ıslattığımız buğday süzülerek
tencereye alınır. Üzerine tencerenin ¾ ü kadar su eklenir ve kaynamaya
bırakılır.
2. Kaynayan buğdaylar bir süre sonra açılacaklardır.
Tam bu sırada haşlanmış fasulye ve nohut ilave edilerek 15 dakika kaynamaya
bırakılır.
5.Artık yemişleri ekleyebiliriz. Sırasıyla kuru kayısı,
kuş üzüm, kuru incir, dut kurusu 5’er dakika ara ile eklenir.
6.
Elma, ayva, armut taneleri eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Duruma göre su
eklemeye devam.
7. Sırasıyla fındık, badem, ceviz, antep fıstığı
eklenerek bütün malzemeler 5 dakika daha pişirilir. Su miktarını dilerseniz
arttırabilirsiniz.
8. Şekeride damak tadımıza göre ekliyoruz. Bütün
malzemeler ile beraber 10 dakika daha kaynatıyoruz ve aşuremiz sunulmaya hazır.
İster sıcak ister ılık (makbul olanı budur),ister soğuk
tüketebilirsiniz. Dolapta en fazla 4 gün bekletebilirsiniz. Bozulmaya müsait
bir tatlımız.
Sunum esnasında kuruyemişlerin yanı sıra gül yaprakları
ve muzda kullandım. İnanın muzun aşureye bu kadar yakışacağını tahmin
etmemiştim. Kesinlikle denemelisiniz. Aşureyi aşurelikten çıkarıp pastanemsi
bir pasta yiyormuşsunuz hissiyatı veriyor. Şimdilik verebileceğim tüyolar
bunlar.
Bol bereketli günleriniz olsun
Good Appetite
Afiyet
olsun
bu sene bende aşuremde muz kullandım gerçekten harika oluyor. çevremdende olumlu tepkiler aldım.
YanıtlaSil