Aşure Tarifi (Muzlu) - Ashura Recipe

aşure tarifi- ashura recipe
Aşure - Ashura

Aşure kaynatıp dağıtmak kimine göre şükürün, kimine göre bereketin, kimine göre dini yaşanmışlıkların anılma şeklidir.
Her ne niyet ile olursa olsun görselliğiyle gözleri coşturur, tadıyla ise damakları…
Evdeki kalan malzemeler kullanılarak yapılır. Güne anlam katan da budur zaten. Tabi damak zevkinize göre eklemek istediğiniz sevdiğiniz tatlar varsa bunları pişirirken ya da sunum sırasında ekleyebilirsiniz.
Aşurenin olmazsa olmazı buğdaydır. Buğday olmazsa o, aşure değildir. Buğday dışında kalan malzemeler tamamen sizin kullanım tercihinize kalmış.
Kendim bu sene için yapmış olduğum aşureyi elimden geldiğince tarifleştirmeye çalıştım. “tarifleştirme” diye ifade ettim çünkü birebir ölçülerle bile yapılsa kullanılan malzemelerin raf ömürlerinden ötürü yapılan aşure tarifleri birebir tutmaz.
*Güzel bir aşure için önemli olan nokta kullanılacak bakliyatların güzel diri olmayacak şekilde haşlanmış olması. Burada marifet size düşüyor.
*Ayrıca aşurenin parlak açık renk olması istenirse pişirmenin son aşamasında bir miktar süt kullanabilirsiniz. Mesela ben bazen koca bir tencere için en fazla bir su bardağı süt tercih edebiliyorum. Bu sefer yaptığım tarifte gerek görmedim. Birde ekleyeceğiniz meyveleri(elma, armut, ayva ) , yemişleri (kuru incir, kayısı, kuru erik, kuru üzüm),  ceviz, badem pişen aşureye eklemeden önce ayrı kaplarda kaynatmanız sonra eklemeniz. Özellikle ceviz, kuru erik, kuru üzüm, kuru incir direkt eklendiğinde aşure rengi biraz kahverengimsi renge dönüşmekte. Süt bile ekleseniz rengi fazla açılmıyor benden söylemesi.
*Şunu da eklemeden geçmeyeyim. Bu seneki aşuremde sunum esnasında muz kullandım. İnanın hem görsel hem tat olarak bu kadar yakışacağını tahmin etmezdim.  Kulağınızın bir kenarında olsun aşureyi bir de muzlu deneyin derim.
Neyse tarifime geçiyorum.
Malzemeler:

aşure malzemeleri
Bakliyat grubu
2 su bardağı Aşurelik Buğday
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış fasulye
1 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı bulgur


Yemiş grubu
1 çay bardağı doğranmış kuru incir
1 çay bardağı doğranmış kuru kayısı
1 çay bardağı dut kurusu
Yarım  çay bardağı kuş üzümü
Yarım çay bardağı kuru üzüm
Meyve grubu
1 adet elma
1 adet ayva
1 adet armut
aşure nasıl yapılır
Kuru yemiş grubu
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı badem
1 su bardağı fındık içi
Yarım su bardağı antep fıstığı

Süslemek için;
Gül yaprakları
Hindistan cevizi
Tarçın
Kuruyemiş çeşitleri
Nar içi
Muz
Susam

Şeker
Su
Ön hazırlık:
-1 gece önceden buğday ve bakliyat ürünleri ıslatılır.
-Öteki gün bakliyat ürünleri ayrı ayrı haşlanır .
-Aşureye sonradan eklenmek üzere armut, elma, ayva doğranarak ayrı ayrı bir kapta kaynatılır.
-Aynı şekilde aşureye sonradan eklenmek üzere kuru incir, kayısı, kuru erik, kuru üzüm, ceviz, badem ayrı ayrı bir kapta kaynatılır.
Nasıl Yapılır?
1. Bir gece önceden ıslattığımız buğday süzülerek tencereye alınır. Üzerine tencerenin ¾ ü kadar su eklenir ve kaynamaya bırakılır.

aşure tarifi
aşure nasıl yapılır


2. Kaynayan buğdaylar bir süre sonra açılacaklardır. Tam bu sırada haşlanmış fasulye ve nohut ilave edilerek 15 dakika kaynamaya bırakılır.
aşure tarifi püf noktaları
aşure tarifi

aşure malzemeleri


3.Sonrasında pirinç eklenir ve 5 dakika kaynamaya bırakılır. Tenceredeki su miktarı azaldı ise su ekleyebilirsiniz.
aşure vakti

4.Bulgur eklenir ve 5 dakika daha kaynatılır. Aynı şekilde su miktarı az ise bu aşamada da su ekleyebilirsiniz.
aşurenin fazileti


5.Artık yemişleri ekleyebiliriz. Sırasıyla kuru kayısı, kuş üzüm, kuru incir, dut kurusu 5’er dakika ara ile eklenir.

6. Elma, ayva, armut taneleri eklenir. 5 dakika daha kaynatılır. Duruma göre su eklemeye devam.



7. Sırasıyla fındık, badem, ceviz, antep fıstığı eklenerek bütün malzemeler 5 dakika daha pişirilir. Su miktarını dilerseniz arttırabilirsiniz.
aşure günü ne yapılır

8. Şekeride damak tadımıza göre ekliyoruz. Bütün malzemeler ile beraber 10 dakika daha kaynatıyoruz ve aşuremiz sunulmaya hazır.
aşure tarifi (muzlu) - ashura recipe

İster sıcak ister ılık (makbul olanı budur),ister soğuk tüketebilirsiniz. Dolapta en fazla 4 gün bekletebilirsiniz. Bozulmaya müsait bir tatlımız.

Sunum esnasında kuruyemişlerin yanı sıra gül yaprakları ve muzda kullandım. İnanın muzun aşureye bu kadar yakışacağını tahmin etmemiştim. Kesinlikle denemelisiniz. Aşureyi aşurelikten çıkarıp pastanemsi bir pasta yiyormuşsunuz hissiyatı veriyor. Şimdilik verebileceğim tüyolar bunlar.
Bol bereketli günleriniz olsun
aşure tarifi




Good Appetite

Afiyet olsun






Yorumlar

  1. bu sene bende aşuremde muz kullandım gerçekten harika oluyor. çevremdende olumlu tepkiler aldım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder