Uluslararası Kahve Günü – International Coffee Day

Her yıl 29 Eylülde Japonya da başlayan gelenek 1 Ekime kadar devam edip dünyanın her yerinde “Kahve Günü” “Internatiol Coffe Organisation (ICO)” olarak kutlanmakta.
Özelikle büyükşehirlerde kahve ile ilgili organizasyonların birçok çeşidine denk gelirsiniz.
Bana göre bağımlısına her gün kahve günü..
kahve günü
Paylaşmadan geçmeyeyim 1983 yılında Japonya da 29 Eylül’de kutlanan bugün Amerika da 2005 yılında resmi hale gelmiş.
Kahve aslında kızılcıklara (kiren)  benzeyen meyvenin bir tür çekirdeğidir. Tabi bunun dışında en en pahalısı olan misk kedisi dışkısından(luwak coffee)  elde edileni var. Kilosu 1500 doları buluyor diyim, siz buradan anlayın. Ayrıca fil dışkısından elde edileni de mevcut. Black Ivory diye adlandırılan bu kahvenin kendine has koku ve tadı olduğundan bahsediyorlar. Kilo fiyatı 1800 dolar civarı.

Tarihine değinirsek en eski güvenilir kaynaklarda kahve ağacına ilk 15. Yüzyılda Yemende Mocha dolaylarında sufi manastırlarında rastlandığı belirtilir. Buradan Ortadoğu, Etiyopya, İtalya, Avrupa, Endonezya, Amerika, Brezilya, Kolombiya ya kahve çekirdekleri tüccarlar sayesinde  taşınarak yetiştiriciliği yayılır.
uluslararası kahve günü
Dünya Ülkeleri arasında en fazla kahve üreten ülke Brezilya olup ardından Kolombiya gelmektedir.
Kahve birçok tıbbi bilimsel araştırmada konu olmuş bir içecektir. Yararı zararından çoktur. Tabi aşırı tüketiminin potansiyel bir risk oluşturduğuda bir gerçek.

Millet olarak kahve denince aklına ilk “Türk Kahvesi”  gelmeyen var mı? Oysa son yıllarda kahvenin Expresso, Latte, Mocha, Cappucino, Nescafe, Filtre, Macchiato, Cold Brew’leri derken bir çok çeşitinede rastlar ve dener olduk.  Buna rağmen kahve denince benim aklıma yinede ilk ” Türk Kahvesi “ geliyor.
turkish coffee

Türkiye de kahve tüketiminde her geçen yıl artış gerçekleşiyor.  1 yıl içinde kişi başına kahve tüketimi önceki yıla göre 500 gram artış göstermiş. Kahvekolik bir milletiz diyebilirim.
Sabah kahvesi…
Akşam Kahvesi…
Yorgunluk Kahvesi…
Gece Kahvesi…
Misafir Kahvesi…
Yalnızlık Kahvesi… 
Gerçekten Kahvekoliğiz.
.
.
.
Bugünü de boş geçmeyelim o zaman.
Bugünün hatrına şöyle okkalı bir türk kahvesi içelim... Benimki sade olsun lütfen…

Yorumlar

  1. Sitenize şans eseri denk geldim yorum yapmak istedim yazım tarzınız hoşuma gitti birkaç tarifinizi inceledim kısa sürede deneyeceğim bunuda belirteyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumunuzla ne kadar mutlu oldum anlatamam. Sevgiler..

      Sil

Yorum Gönder