Bakla Tarifi

Bakla Tarifi
Bakla

(3 kişilik)
Malzemeler ;
500 gr taze bakla
1 adet orta boy soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı (alternatif  ¼ sıvıyağ)
Bir tutam tuz

(*zeytinyağı yerine sıvıyağ kullanılacaksa yemeği ağırlaştırmamak için aynı oranda değilde bir tık daha az sıvıyağ tercih edilebilir.)

Üzeri için;
-1,5 su bardağı yoğurt
-Bir tutam tuz
-Sarımsak (isteğe bağlı)

Kızdırılmış sos için;
-          4 yemek kaşığı sıvıyağ
-          5-6 adet atom biber

Ön hazırlık:
Baklalar ince ve taze olmalıdır.Baklaları bol suda yıkayıp  uç kısımları kesilir varsa kılçıkları ayıklanır.
Soğan yemeklik olarak doğranır, farklı bir kaba alınır.

Nasıl Yapılır?
1)    Yıkanmış ve ayıklanmış taze baklalar haşlanmak üzere tencereye alınır. (35-40 dakika) (Dilerseniz baklaları uzunluklarına göre iki üç parçaya  keserek haşlayabilirsiniz. Haşladıktan sonrada kesebilirsiniz. Tercih sizin;))

taze bakla

2)    Haşlanan taze baklalar süzülür.

bakla nasıl pişirilir

3)    Tavaya zeytinyağı ve yemeklik doğranmış soğan eklenir. Soğanlar diriliği hafif kaybolana dek kavrulur.

deneyim mutfakta

4)    Süzdüğümüz taze baklalar bir tutam tuz ile birlikte kavrulan soğanların üzerine eklenir ve karıştırılır. Baklaların diriliği kaybolana dek kavurmaya devam edilir. Gerekirse bir miktar yağ eklemesi yapabilirsiniz.

bakla yemeği


5)    Üzeri için sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayabiliriz. Tercihinize göre 2 diş sarımsak ince ince kıyılır ve  yoğurt içine bir tutam tuzla beraber eklenerek karıştırılır.
6)    Kızdırılmış sos için küçük bir tava yeterli olacaktır. Sıvıyağı tavada öncelikle kızdıralım sonrasında atom biberleri kırarak ekleyelim. Biberleri yakmamaya dikkat edelim.

deneyim mutfakta

7)    Servise hazır hale gelen baklayı servis tabağına alabiliriz. Artık üzeri için hazırladığımız yoğurt sosumuzu ve kızdırılmış sosumuzu dökerek afiyetle tüketebiliriz.

                                                                              Good Appetite
                                                                 Afiyet olsun

Yorum:
Bakla bana çocukluğumu anımsatır. Bahçeden taze taze koparıp içini tükettiğim zamanları... Karadenizde çoğunlukla sulu salçalı yemeğini tüketiriz. Zeytinyağlı hali ise güzel ülkemin kıyı kesimlerinde mevcut. Yani her yörede bin bir çeşit halini bulabilirsiniz. Dereotu tıpkı enginar gibi çok ama çok yakışır. Baklanın başka tariflerinde tekrar görüşmek ümidiyle sağlıklı günler sizinle olsun…



Yorumlar