Bakla |
(3 kişilik)
Malzemeler
;
500 gr taze bakla
1 adet orta boy soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı (alternatif ¼ sıvıyağ)
Bir tutam tuz
(*zeytinyağı yerine sıvıyağ kullanılacaksa yemeği
ağırlaştırmamak için aynı oranda değilde bir tık daha az sıvıyağ tercih
edilebilir.)
Üzeri
için;
-1,5 su bardağı yoğurt
-Bir tutam tuz
-Sarımsak (isteğe bağlı)
Kızdırılmış sos için;
-
4 yemek kaşığı sıvıyağ
-
5-6 adet atom biber
Ön
hazırlık:
Baklalar
ince ve taze olmalıdır.Baklaları bol suda yıkayıp uç kısımları kesilir varsa kılçıkları
ayıklanır.
Soğan
yemeklik olarak doğranır, farklı bir kaba alınır.
Nasıl
Yapılır?
1)
Yıkanmış ve ayıklanmış taze baklalar
haşlanmak üzere tencereye alınır. (35-40 dakika) (Dilerseniz baklaları uzunluklarına
göre iki üç parçaya keserek haşlayabilirsiniz.
Haşladıktan sonrada kesebilirsiniz. Tercih sizin;))
2)
Haşlanan taze baklalar süzülür.
3)
Tavaya zeytinyağı ve yemeklik doğranmış
soğan eklenir. Soğanlar diriliği hafif kaybolana dek kavrulur.
4)
Süzdüğümüz taze baklalar bir tutam tuz ile
birlikte kavrulan soğanların üzerine eklenir ve karıştırılır. Baklaların
diriliği kaybolana dek kavurmaya devam edilir. Gerekirse bir miktar yağ
eklemesi yapabilirsiniz.
5)
Üzeri için sarımsaklı yoğurdumuzu
hazırlayabiliriz. Tercihinize göre 2 diş sarımsak ince ince kıyılır ve yoğurt içine bir tutam tuzla beraber
eklenerek karıştırılır.
6)
Kızdırılmış sos için küçük bir tava yeterli
olacaktır. Sıvıyağı tavada öncelikle kızdıralım sonrasında atom biberleri
kırarak ekleyelim. Biberleri yakmamaya dikkat edelim.
7)
Servise hazır hale gelen baklayı servis
tabağına alabiliriz. Artık üzeri için hazırladığımız yoğurt sosumuzu ve
kızdırılmış sosumuzu dökerek afiyetle tüketebiliriz.
Good
Appetite
Afiyet
olsun
Yorum:
Bakla
bana çocukluğumu anımsatır. Bahçeden taze taze koparıp içini tükettiğim
zamanları... Karadenizde çoğunlukla sulu salçalı yemeğini tüketiriz.
Zeytinyağlı hali ise güzel ülkemin kıyı kesimlerinde mevcut. Yani her yörede
bin bir çeşit halini bulabilirsiniz. Dereotu tıpkı enginar gibi çok ama çok
yakışır. Baklanın başka tariflerinde tekrar görüşmek ümidiyle sağlıklı günler
sizinle olsun…
Yorumlar
Yorum Gönder