LİMONUN MUHTEŞEM DÜNYASI

Limon; kokusuyla beni mest eden, görüntüsüyle yüzümde hafif tebessüm bırakan nimet. Sözlük tanımına gelirsek ‘ Sarı renkli turunçgiller familyasına ait sebzemi meyvemi olduğu bazı kesimlerce halen tartışılan bir narenciye türü.’

Limon günümüzde birçok dünya mutfağında yerini almıştır. Tarihsel olarak yolculuğunun başlangıcı Çin’e kadar uzanmaktadır. İlk başta limonlar yiyecek olarak değil de süs bitkisi olarak yetiştiriliyordu. Yaklaşık M.S. 700 yıllarında, İran’dan, Mısır’dan ve Arap ülkelerinden geçip Akdeniz’e girmiştir. Tabi o zamanlar limon, islami çevrenin bahçelerinde sadece süs bitkisi olarak yer almış. Limonun Akdeniz'e İslamiyetle birlikte geldiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde Filistin'den dönen Haçlılar da bunu Avrupa'nın geri kalanına getirmiştir.

Limon sevmeyen yok denecek kadar azdır  diye düşünüyorum. Ki sevmeyeni bile kokusuyla cezbedip aklını başından alır.

limonata
limon

Gelelim limonun hayatımızda tutunduğu yere…

limonun muhteşem dünyası
Yemeklerde her ne kadar soğan salçayı vazgeçemeyecek derecede baştacı etti isek  limonuda çorbalarımızda, salatalarımızda, mezelerimizde, içeceklerimizde baştacı ettik. Ne yapıyoruz? Gerek çayımızı, suyumuzu içerken içine birkaç damla sıkta ver diyen nenemizi, annemizi, teyzemizi, halamızi, dedemizi, eniştemizi, amcamızı , dayımızı duyduk mu? DuydukJ Tansiyonu yükselmesi durumunda düşürmek için  aklımıza gelen ilk şeyin limon ve sarımsak olduğunu biliyoruz.

Sıcaklarla baş etmenin en iyi yollarından biri limon, su ve şekerden oluşan limonata değil midir?

Ayrıca soğuk kış günlerinde hasta olsakta olmasakta hangi çayı yaparsak yapalım bu narenciyenin katkısı yadsınamaz bir gerçek.

‘aaa o da ne? kek yapıyoruz vanilin kalmamış’  hemen rendelenmiş limon kabuğu devreye girer. Ve dahası…

Bu nimetin hakkını vermek lazım.


Bunların dışında kendi günlük yaşamımda yaptığım birkaç öneri sizlerede paylaşmak istiyorum ki çoğunuzda aynısını veyahut benzerini yapıyorsunuzdur.
limonata
limon kabuğu

Kalın kabuklu ince kabuklu farketmez limonlarımızın doğal olması önemli, limonlarımızı kullanmadan önce güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını (*mümkün olduğunca beyaz zarını almadan) bıçak yardımı ile soyup buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde aylarca saklayabilirsiniz. Size şunu kesin bir şekilde belirtebilirim ki sonradan kullanacağınız o kabuklar ile lezzetli mi lezzetli limon  çayı, starbucks cool lime tarifi  yapıp ayrıca o kabukları kek yapımında aroma verici olarakta kullanabilirsiniz. Muh Te Şem oluyor. Bu kabukları ufak ufak keserek salatalarınızda aroma verici olarak kullanıp, salatalarınızı hem görüntü hem tat konusunda arşa çıkartabilirsiniz.
Kesme tahtalarınızda oluşan kötü kokuları yine limon kabuğu ile giderebilirsiniz.

Kurusu ayrı, yaşı ayrı nimet bu limonun. Kurutulmuş limon kabuklarını ise çekmecelerinize koyarak hoş bir koku bırakmasını sağlayabilirsiniz.

Gerek yüz temizliği, gerek araç gereç temizliği içinde bir velinimet.

limonun muhteşem dünyası
Nerde kalmıştık ha limon kabuğu diyorduk. Evet limon kabuklarımızı güzelce derin dondurucumuza saklamaya aldık. Geldi limonun asıl kısmına ; limonlarımızı artık sıkıp salatalarda kullanmak üzere yine derin dondurucuya kaldırabiliriz. Burada önerim limonları derin bir kaba sıkın sonrasında buz kalıplarına dökerek dondurun  (*Kare buz kalıpları tercihimdir. Şekilli buz kalıpları ile güzel bir anım olmadı) Dondurulmuş buz kalıbındaki limon sularını artık kalıplardan çıkarıp kilitli buz dolabı poşetlerine alıyoruz ve  derin dondurucuda saklamaya devam ediyoruz. Bu şekilde porsiyonluk bir hale gelmiş oluyor.  Tabi kalıplarda saklama  şansınız varsa mükemmel olur. Elektrik kesintisi söz konusu olduğunda  porsiyonluk olarak buzdolabı poşetine kaldırdığımız limon suyu kalıpları birleşecektir ( başıma geldi, yalnız büyük bir sorun yaşamadım bir şekilde kulanmaya devam ettimJ tecrübe işte).  Tabii ki pet şişelerde de saklayarak kullanabilirsiniz.

Ee ne kaldı limondan geriye?
ÇekirdekleriJ Şansa kader diyip bu çekirdekleri  dikip filizlenme yapacaklar mı diye hayatınıza heyecan katabilirsiniz. Tek bir limon nelere değer dimi artık limon ağacımız oluyormuş ne dersiniz J 

(Şimdiden benim 3 tane oldu bile)

Bol limonlu günler efenim J

Yorumlar