Limon; kokusuyla
beni mest eden, görüntüsüyle yüzümde hafif tebessüm bırakan nimet. Sözlük
tanımına gelirsek ‘ Sarı renkli turunçgiller familyasına ait sebzemi meyvemi
olduğu bazı kesimlerce halen tartışılan bir narenciye türü.’
Limon günümüzde birçok dünya mutfağında yerini almıştır. Tarihsel olarak
yolculuğunun başlangıcı Çin’e kadar uzanmaktadır. İlk başta limonlar yiyecek
olarak değil de süs bitkisi olarak yetiştiriliyordu. Yaklaşık M.S. 700 yıllarında, İran’dan, Mısır’dan ve Arap
ülkelerinden geçip Akdeniz’e girmiştir. Tabi o zamanlar limon, islami çevrenin
bahçelerinde sadece süs bitkisi olarak yer almış. Limonun Akdeniz'e İslamiyetle
birlikte geldiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde Filistin'den dönen Haçlılar da bunu
Avrupa'nın geri kalanına getirmiştir.
Limon sevmeyen
yok denecek kadar azdır diye
düşünüyorum. Ki sevmeyeni bile kokusuyla cezbedip aklını başından alır.
limon |
Gelelim limonun
hayatımızda tutunduğu yere…
Yemeklerde her
ne kadar soğan salçayı vazgeçemeyecek derecede baştacı etti isek limonuda çorbalarımızda, salatalarımızda,
mezelerimizde, içeceklerimizde baştacı ettik. Ne yapıyoruz? Gerek çayımızı,
suyumuzu içerken içine birkaç damla sıkta ver diyen nenemizi, annemizi,
teyzemizi, halamızi, dedemizi, eniştemizi, amcamızı , dayımızı duyduk mu?
DuydukJ Tansiyonu yükselmesi durumunda düşürmek
için aklımıza gelen ilk şeyin limon ve
sarımsak olduğunu biliyoruz.
Sıcaklarla
baş etmenin en iyi yollarından biri limon, su ve şekerden oluşan limonata değil
midir?
Ayrıca
soğuk kış günlerinde hasta olsakta olmasakta hangi çayı yaparsak yapalım bu
narenciyenin katkısı yadsınamaz bir gerçek.
‘aaa o da ne?
kek yapıyoruz vanilin kalmamış’ hemen
rendelenmiş limon kabuğu devreye girer. Ve dahası…
Bu nimetin
hakkını vermek lazım.
Bunların dışında
kendi günlük yaşamımda yaptığım birkaç öneri sizlerede paylaşmak istiyorum ki
çoğunuzda aynısını veyahut benzerini yapıyorsunuzdur.
limon kabuğu |
Kalın kabuklu
ince kabuklu farketmez limonlarımızın doğal olması önemli, limonlarımızı
kullanmadan önce güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını (*mümkün olduğunca beyaz zarını almadan) bıçak yardımı ile soyup buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde aylarca saklayabilirsiniz. Size şunu kesin bir şekilde belirtebilirim ki
sonradan kullanacağınız o kabuklar ile lezzetli mi lezzetli limon çayı, starbucks cool lime tarifi yapıp ayrıca o
kabukları kek yapımında aroma verici olarakta kullanabilirsiniz. Muh Te Şem oluyor.
Bu kabukları ufak ufak keserek salatalarınızda aroma verici olarak kullanıp,
salatalarınızı hem görüntü hem tat konusunda arşa çıkartabilirsiniz.
Kesme
tahtalarınızda oluşan kötü kokuları yine limon kabuğu ile giderebilirsiniz.
Kurusu ayrı,
yaşı ayrı nimet bu limonun. Kurutulmuş limon kabuklarını ise çekmecelerinize
koyarak hoş bir koku bırakmasını sağlayabilirsiniz.
Gerek yüz
temizliği, gerek araç gereç temizliği içinde bir velinimet.
Nerde kalmıştık
ha limon kabuğu diyorduk. Evet limon kabuklarımızı güzelce derin dondurucumuza
saklamaya aldık. Geldi limonun asıl kısmına ; limonlarımızı artık sıkıp
salatalarda kullanmak üzere yine derin dondurucuya kaldırabiliriz. Burada önerim limonları derin bir kaba sıkın sonrasında buz kalıplarına dökerek
dondurun (*Kare buz kalıpları tercihimdir. Şekilli buz kalıpları ile güzel bir
anım olmadı) Dondurulmuş buz kalıbındaki limon sularını artık kalıplardan
çıkarıp kilitli buz dolabı poşetlerine alıyoruz ve derin dondurucuda saklamaya devam ediyoruz. Bu
şekilde porsiyonluk bir hale gelmiş oluyor. Tabi kalıplarda saklama şansınız varsa mükemmel olur. Elektrik
kesintisi söz konusu olduğunda porsiyonluk
olarak buzdolabı poşetine kaldırdığımız limon suyu kalıpları birleşecektir (
başıma geldi, yalnız büyük bir sorun yaşamadım bir şekilde kulanmaya devam
ettimJ tecrübe işte). Tabii ki pet şişelerde de saklayarak
kullanabilirsiniz.
Ee ne kaldı
limondan geriye?
ÇekirdekleriJ Şansa kader diyip bu çekirdekleri dikip filizlenme yapacaklar mı diye hayatınıza
heyecan katabilirsiniz. Tek bir limon nelere değer dimi artık limon ağacımız
oluyormuş ne dersiniz J
(Şimdiden benim 3 tane oldu bile)
Bol limonlu
günler efenim J
Yorumlar
Yorum Gönder