Çilek |
Bahar meyvesidir Çilek. Şirin mi şirin, tatlı mı tatlı
romantik bir meyve…
B, C, K vitamin zenginliğiyle, ciltteki sivilcelere
karşı gelmesiyle, kanı temizlemesiyle, antioksidan ve ateş düşürücü özelliğiyle
hayatımızda bir yere tutunması gereklidir diye düşünüyorum.
Bu meyve M.S 1300 yıllarından itibaren Amerika’dan Avrupa’ya getirilmesiyle
yetiştirilmeye ve botanikçiler tarafından incelenmeye başlanmıştır.
Kendisini her
yere uydurmuşuzdur. Pastalar, marmelatlar, yoğurtlar, dondurmalar, fondülerin
vazgeçilmezi doğum günlerinin
çikolatadan sonra en çok arananı, 14 Şubatların olmazsa olmazıdır. Seven çok
sever, sevmeyenin ise kendine has bir nedeni vardır.
Şöyle ki günümüzde yediğimiz çileklerin tadını her
zaman aynı şekilde bulamıyoruz. Bu durum insanda hayal kırıklığı yaratmıyor
değil hani. Bu sebeple çilek alırken muhakkak tadarak almanızı tavsiye ederim.
Bu fırsatı pazarlarda yakalayabiliriz. Küçük bir ricanın geri çevrileceğini
sanmıyorum. Böyle bir imkan yoksa alacağımız çileğin parlak, kırmızı, diri
olmasına dikkat ederek seçim yapabiliriz. Her ne kadar diri bir çilek almış
olsakta narin yapısından ötürü çabuk bozulabilen bir meyve. Ah sormayın bahsedeceğim yöntemi uygulayana
dek bu gözler, tüketemeden ziyan olan çok çilekler gördü. Bizzat denedim ve
tasdiki verdim. Hazır olun…
Çileklerin buzdolabında çabuk çürümesini engellemek için;
*Oda sıcaklığında bulunan suyun içine bir miktar elma
sirkesi koyuyoruz(1 lt su için
5-6 yemek kaşığı sirke kullanıyorum). Ve çileklerinizi bu suda bir süre
bekletin.(yaklaşık 20 dakika). Sonrasında çileklerimizi kurutup buzdolabına
kaldırıyoruz. Afiyetle tüketiyoruz. Bu yöntem çileklerinizin ömrünü 4-5 gün
uzatacaktır.
Daha uzun bir süre saklayıp tüketmek istiyorsak; Güzelce
yıkadığımız çilekleri süzgece alarak sularının akmasını bekliyoruz. Sonrasında birbiriyle
temas etmeyecek şekilde dondurucuda 1-1,5 saat bekletiyoruz (Bu şekilde
çilekler birbirine yapışmadan poşette muhafaza edilmeye uygun hale gelecektir. Tatlılara
koymak için saklanacaksa yeşil saplarını ayıklamak iyi olacaktır. Tercih
tamamen size ait). Sonrasında hepsini buzdolabı poşetine ya da saklama kabına
alarak dondurucuda kullanım ihtiyacımıza kadar muhafaza ediyoruz (Dondurmak
istediğimiz çilek miktarı fazla ise porsiyonlara ayırarak saklayabilirsiniz. Bu
durum israfında önüne geçmiş olup, kullanım açısından kolaylık sağlayacaktır).
Tadına doyamadığımız bu meyvenin uzun süre saklamanın
bir farklı yöntemi ise;
Çileklerimizi yıkıyoruz ve kurumasını bekliyoruz.
Sonrasında üzerine toz şeker serperek buzdolabı poşetlerine ya da saklama
kabına alarak dondurucuya kaldırıyoruz. Kışlık çileklerimiz artık hazır. Özellikle
marmelat, reçel, komposto için bu saklama yöntemini tercih edebilirsiniz.
Kendi çileğimizi nasıl yetiştirebiliriz? Bu konuyu
farklı yazımda ele alıp tüyoları ile paylaşacağım. Şuan test aşamasındayımJ
Bir sonraki yayınıma dek Miss gibi çilekli günler
dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönder