BAHAR MEYVESİ ÇİLEK


bahar meyvesi çilek
Çilek
Bahar meyvesidir Çilek. Şirin mi şirin, tatlı mı tatlı romantik bir meyve…
B, C, K vitamin zenginliğiyle, ciltteki sivilcelere karşı gelmesiyle, kanı temizlemesiyle, antioksidan ve ateş düşürücü özelliğiyle hayatımızda bir yere tutunması gereklidir diye düşünüyorum.
Bu meyve M.S 1300 yıllarından itibaren  Amerika’dan Avrupa’ya getirilmesiyle yetiştirilmeye ve botanikçiler tarafından incelenmeye başlanmıştır.

Kendisini  her yere uydurmuşuzdur. Pastalar, marmelatlar, yoğurtlar, dondurmalar, fondülerin vazgeçilmezi  doğum günlerinin çikolatadan sonra en çok arananı, 14 Şubatların olmazsa olmazıdır. Seven çok sever, sevmeyenin ise kendine has bir nedeni vardır.
Şöyle ki günümüzde yediğimiz çileklerin tadını her zaman aynı şekilde bulamıyoruz. Bu durum insanda hayal kırıklığı yaratmıyor değil hani. Bu sebeple çilek alırken muhakkak tadarak almanızı tavsiye ederim. Bu fırsatı pazarlarda yakalayabiliriz. Küçük bir ricanın geri çevrileceğini sanmıyorum. Böyle bir imkan yoksa alacağımız çileğin parlak, kırmızı, diri olmasına dikkat ederek seçim yapabiliriz. Her ne kadar diri bir çilek almış olsakta narin yapısından ötürü çabuk bozulabilen bir meyve.  Ah sormayın bahsedeceğim yöntemi uygulayana dek bu gözler, tüketemeden ziyan olan çok çilekler gördü. Bizzat denedim ve tasdiki verdim. Hazır olun… 

çilek

Çileklerin buzdolabında çabuk çürümesini engellemek için;
*Oda sıcaklığında bulunan suyun içine bir miktar elma sirkesi koyuyoruz(1 lt su için  5-6 yemek kaşığı sirke kullanıyorum). Ve çileklerinizi bu suda bir süre bekletin.(yaklaşık 20 dakika). Sonrasında çileklerimizi kurutup buzdolabına kaldırıyoruz. Afiyetle tüketiyoruz. Bu yöntem çileklerinizin ömrünü 4-5 gün uzatacaktır.

çilek saklama yöntemi
Daha uzun bir süre saklayıp tüketmek istiyorsak; Güzelce yıkadığımız çilekleri süzgece alarak sularının akmasını bekliyoruz. Sonrasında birbiriyle temas etmeyecek şekilde dondurucuda 1-1,5 saat bekletiyoruz (Bu şekilde çilekler birbirine yapışmadan poşette muhafaza edilmeye uygun hale gelecektir. Tatlılara koymak için saklanacaksa yeşil saplarını ayıklamak iyi olacaktır. Tercih tamamen size ait). Sonrasında hepsini buzdolabı poşetine ya da saklama kabına alarak dondurucuda kullanım ihtiyacımıza kadar muhafaza ediyoruz (Dondurmak istediğimiz çilek miktarı fazla ise porsiyonlara ayırarak saklayabilirsiniz. Bu durum israfında önüne geçmiş olup, kullanım açısından kolaylık sağlayacaktır).
bahar meyvesi çilek
Tadına doyamadığımız bu meyvenin uzun süre saklamanın bir farklı yöntemi ise;
Çileklerimizi yıkıyoruz ve kurumasını bekliyoruz. Sonrasında üzerine toz şeker serperek buzdolabı poşetlerine ya da saklama kabına alarak dondurucuya kaldırıyoruz. Kışlık çileklerimiz artık hazır. Özellikle marmelat, reçel, komposto için bu saklama yöntemini tercih edebilirsiniz.


Kendi çileğimizi nasıl yetiştirebiliriz? Bu konuyu farklı yazımda ele alıp tüyoları ile paylaşacağım. Şuan test aşamasındayımJ
Bir sonraki yayınıma dek Miss gibi çilekli günler dilerim.

Yorumlar